"Rijk en gemeenten bondgenoten tegen mensenhandel"

UTRECHT - Gemeenten en de landelijke overheid gaan meer samen optrekken tegen misstanden in de prostitutie. Dat heeft minister Opstelten maandag aangekondigd na een twee uur durend overleg met burgemeesters van diverse gemeenten, onder wie Aleid Wolfsen van Utrecht.
Opstelten wil dat gemeenten beter met elkaar gaan communiceren en informatie met elkaar gaan delen. Er zijn plannen voor een vakbond voor prostituees, die wordt ondersteund door gemeenten en het rijk. Een prostitutieregister moet een soort kennisbank gaan vormen, waarin informatie is te vinden over exploitanten, prostituees en mogelijke problemen in het verleden. Ook moet er een contactmoment komen tussen gemeenten en vrouwen die de prostitutie in willen.

BONDGENOTEN

Wolfsen zei dat gemeenten en het rijk als 'bondgenoten moeten optrekken'. De burgemeester is verantwoordelijk voor de recente sluiting voor alle peesboten aan het Utrechtse Zandpand vanwege verdenkingen van onder meer mensenhandel. Hij deelde maandagmiddag zijn ervaringen rond die sluiting met de minister. Volgens Wolfsen willen veel andere gemeenten van hem weten hoe Utrecht te werk is gegaan.

NIET ENTHOUSIAST

Jurist Will Post, belangenbehartiger van de prostituees, reageerde na afloop niet heel enthousiast op de plannen. Ze heeft niet veel nieuws gehoord en pleit ervoor dat er meer met de prostituees wordt gesproken in plaats van over de prostituees.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.