Wethouder: Opstelten gaat niet over wietclub

UTRECHT - Minister Opstelten van Justitie heeft niets te maken met de komst van een wietclub in Utrecht. Dat zegt wethouder Everhardt (D66) in een gesprek met RTV Utrecht over de plannen om zo'n cannabisclub te vestigen in de stad. Minister Opstelten (VVD) is fel tegen de wietclub.
"Het kan niet zo zijn dat Utrechters die zich verenigen opeens met strafrecht in aanraking komen", zegt de wethouder. Hij wil daarom wel degelijk een ontheffing van het Rijk hebben, maar hij vraagt die niet aan het ministerie van Veiligheid en Justitie, maar aan het ministerie van Volksgezondheid.
"Volgens de Opiumwet kan met een verlof, gegeven door dat ministerie, legaal geteeld worden. Volgens de wet kan zo'n club dan gewoon functioneren", zegt Everhardt. "Dus minister Opstelten gaat er dan eigenlijk niet over."

VOORSTRAAT

Dinsdag maakte RTV Utrecht bekend dat in Utrecht de Social Cannabis Club Domstad een pand heeft in de Voorstraat, waar nu al sprake is van veel drugsoverlast. Buurtbewoners hebben al tegen RTV Utrecht gezegd ongerust te zijn over de ontwikkelingen.
Everhardt weet nog niet of de Voorstraat de goede plek voor de wietclub is. "Ze hebben nu dit postadres, maar dat is nog niet definitief." Hij wil in overleg met de buurt en de club op zoek naar de meest geschikte locatie. Jan van Piekeren van de wietclubstichting beaamt dat er nog naar een nieuwe plek wordt gezocht.
De wethouder wil dat de club sowieso een gesloten systeem wordt, waarbij alleen de leden toegang tot de drugs krijgen. Volgens hem zijn er vanuit Spanje al goede ervaringen met dit soort cannabisverenigingen. De club moet nu een ontheffing van de cannabiswet aanvragen.

VERSLAVINGSONDERZOEKERS

Ook werkt Utrecht aan een experimentele behandeling voor wietgebruikers met psychiatrische problemen. Everhardt, van huis uit jurist en zelf jarenlang voorzitter van het Centrum Jeugd van verslavingskliniek Trimbos in Utrecht, heeft dat experiment in handen gegeven van onder meer Victas, Altrecht en verslavingsonderzoekers.
Het Bureau Medicinale Cannabis van het Ministerie van VWS levert de speciale cannabisvariant voor deze groep.

Gesprek met wethouder Everhardt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.