Utrecht keurt fusieplan minister Plasterk af

UTRECHT - De provincie Utrecht heeft de fusieplannen van minister Plasterk officieel van tafel geveegd. Nut en noodzaak van een samenvoeging van Utrecht, Noord-Holland en Flevoland zijn onvoldoende aangetoond volgens Gedeputeerde Staten.
Alternatieven zijn niet serieus onderzocht en de financiele onderbouwing rammelt, luidt de kritiek in de concept-zienswijze. Daarbij vindt de provincie het onaanvaardbaar dat Plasterk weer een nieuwe vervoersregio creëert terwijl hij juist bestuurslagen wil schrappen.
"Het risico bestaat dat dit een duur bestuurlijk experiment wordt in plaats van een versterking van het openbaar bestuur in Nederland", aldus Gedeputeerde Staten.
Verder blijkt uit een opiniepeiling door TNS-NIPO ook nog eens dat twee op de drie inwoners zich verbonden voelen met Utrecht en dat een zelfstandigheid van Utrecht op een breder draagvlak kan rekenen dan een fusie met één of meer provincies.
De provincie is overigens wel bereid om met Plasterk te onderzoeken hoe er verder gewerkt moet worden aan het moderniseren van het openbaar bestuur.

Interview met gedeputeerde Pennarts

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.