Ministerie VWS geeft wietclub weinig kans

UTRECHT - Het ministerie van Volksgezondheid geeft de Utrechtse wietclub niet veel kans. Staatssecretaris Martin van Rijn zegt dat de aanvraag voor ontheffing op medische gronden getoetst wordt op zeer strenge regels.
In Utrecht is de Social Cannabis Club Domstad opgericht. Jan van Piekeren gaat bij het ministerie een aanvraag indienen voor een ontheffing op de Opiumwet, zodat hij met zo'n honderd clubgenoten zelf wiet mag telen en te verdelen. Dat zou beter voor de gezondheid zijn dan wiet uit de coffeeshop, die soms zwaar verontreinigd is.
"Het moet gaan om wetenschappelijk onderzoek naar een geneeskundige toepassing en het belang van de volksgezondheid moet er mee gediend zijn", zegt Van Rijn. "Ik heb het verzoek nog niet gezien maar ik toets op de strenge eisen van de wet en wil geen valse verwachtingen wekken."
Minister Opstelten van Justitie heeft altijd gezegd dat hij ingrijpt als er in Utrecht een wietclub wordt opgericht, maar omdat het nu gaat over volksgezondheid heeft Opstelten er niets meer mee te maken, zegt wethouder Everhardt.
Ook verschillende oppositiepartijen in de Utrechtse raad hebben er een hard hoofd in. Zij zien de wietclub niet zomaar van de grond komen.

Reportage met de secretaris van de wietclub

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.