RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Circus Belly Wien ongewenst in Utrecht"

UTRECHT - GroenLinks en de SP stellen mondelinge vragen over de komst van circus Belly Wien naar Utrecht. Het circus staat in het Griftpark tot en met 21 september.

Belly Wien heeft veel wilde dieren, waaronder vier tijgers. "GroenLinks is fel tegenstander van wilde dieren in het circus", zegt Brechtje Paardekooper, die donderdagavond geÔnstalleerd wordt als nieuw raadslid voor GroenLinks en de zetel van vertrekkend raadslid Jan Ravesteijn inneemt.

Paardekooper: "Het primaire doel van circussen is het vermaken van publiek, helaas niet het waarborgen van dierenwelzijn. Het circusleven staat te ver van het natuurlijke leven van dieren af. Ze worden er gereduceerd tot objecten van vermaak. Wilde dieren dwingen om kunstjes te doen, vormt een inbreuk op de goede zeden."


LIJDEN

Volgens GroenLinks en de SP zijn wilde dieren in het circus niet meer van deze tijd. Uit onderzoek is volgens de partijen onomstotelijk vast komen te staan dat exotische dieren die in een circus verblijven, ernstig lijden.


VERBOD

Volgens Groenlinks en de SP hebben verschillende gemeenten, zoals Groningen, Eindhoven, Amsterdam en Heemskerk al een verbod op circussen met wilde dieren. In Utrecht geldt een voorkeursbeleid. Dat wil zeggen dat er aan ťťn circus per jaar een vergunning wordt verleend.

SP-raadslid Nicole van Gemert: "Tot onze verbazing is gekozen voor circus Belly Wien. Een circus met een behoorlijk slechte reputatie. Daarom willen we vanavond van het college weten hoe er tot dit besluit is gekomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht