Instellingen

Moestuinen Rhenen mogelijk op besmette grond

© RTV Utrecht
RHENEN - Eigenaren van moestuintjes aan de Doelenwal in Rhenen hebben het advies gekregen om voorlopig even geen groenten uit eigen tuin te eten. Er is een hoge concentratie lood aangetroffen in de bodem.
De gemeente onderzoekt of het schadelijk is voor de gezondheid om de gewassen in de tuintjes te eten. Maandag komt Rhenen met een rapport over de metingen in de moestuintjes.
De tuinen werden onderzocht omdat een nabijgelegen bedrijf is verhuisd. In de herontwikkeling van het terrein worden ook vier volkstuinen meegenomen en dan is een bodemonderzoek gebruikelijk. Er was vooraf geen aanwijzing dat de grond vervuild was.

ZORGEN

Onderzoeker Bert Jan Groeneberg van de universiteit Wageningen zegt dat mensen zich geen zorgen hoeven maken. Volgens hem is goed wassen en schillen voldoende om de loodvergiftiging te voorkomen. De gemeente zegt dat vooral kinderen risico lopen.
Veel tuinders maken zich sowieso geen zorgen. Ze eten al tientallen jaren groenten en fruit en zeggen nog nergens last van te hebben. De gemeente heeft de tuiniers uitgenodigd op het gemeentehuis voor een informatiebijeenkomst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.