RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

PVV: Stop bouw Ulu-moskee Utrecht

UTRECHT - De PVV in de Tweede Kamer wil dat het kabinet ervoor zorgt dat de bouw van de nieuwe moskee in de Utrechtse wijk Lombok direct wordt gestaakt. De partij heeft Kamervragen gesteld.

Geert Wilders wil van minister Asscher van Sociale Zaken en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten op welke manier deze moskee is gefinancierd en wie de salarissen van het bestuur en de imam zal betalen.

Ook vraagt de partij zich af of de ministers weten dat een meerderheid van de Nederlanders tegen de komst van een nieuwe moskee is. Ze eisen daarom maatregelen om de bouw van de 'monstermoskee' stil te leggen.


GEWAARDEERD

Wethouder Isabella van Utrecht is verbaasd over de ophef. "Begrijp ik nu goed dat Wilders vraagt om een bouwstop van moskee die bijna klaar is en die gewaardeerd wordt. Heeft hij niets beters te doen?"

Aan de 8,5 miljoen kostende bakstenen Ulu-moskee wordt al jaren gewerkt. De eerste plannen dateren van voor het jaar 2000 en in 2008 zou de eerste paal de grond ingaan. Door onenigheid met een aannemer, vervuilde grond en geldgebrek liep het project veel vertraging op.


BADHUIS

De voornamelijk Turkse geloofsgemeenschap zetelt nu in het oude badhuis, dat tegenover de nieuwe moskee staat. De oude moskee is inmiddels verkocht. In de wijk Lombok gaan er geruchten dat de gemeente de koper is, maar dat klopt niet, laat een woordvoerder van de stad weten.

De nieuwe moskee van de Turks-Nederlandse architect Ishak Ínen kent niet alleen gebedsruimten, maar ook winkels, ontmoetingsruimten en leslokalen. Het gebouw moet uiteindelijk in 2014 de deuren openen en komt te staan aan het Moskeeplein.


Bezoek ook:
- De vragen van de PVV
- Website van de Ulu-moskee
Lees ook
Nieuwsoverzicht