Iers hoogkruis in De Bilt onthuld

DE BILT - In De Bilt is zaterdag een Iers hoogkruis onthuld door burgemeester Arjen Gerritsen en de Ierse ambassadeur in Nederland Mary Whelan. Het kruis staat symbool voor de geschiedenis van De Bilt dat dit jaar zijn 900-jarig bestaan viert.
Het metershoge kruis verwijst onder meer naar de Ierse roots van De Bilt, want het dorp werd rond 1113 gesticht door een ridder die 900 jaar geleden terugkwam van een pelgrimstocht naar Ierland.

GESCHIEDENIS

Op het kruis staan verwijzingen naar de geschiedenis van De Bilt. De centrale plek op het kruis is voor de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten.
Vrijdag werd het kruis, dat uit vier enorme stenen delen bestaat, naar het Van Boetzelaerpark gebracht en in elkaar gezet. Het kruis is gemaakt door beeldhouwer Jelle Steendam.

VALS

Over het kruis is veel te doen geweest. De Utrechtse historica Charlotte Broer zegt dat De Bilt niet in 1113, maar 1122 gesticht is. De gemeente baseert zich op een oorkonde van de stichting van de St. Laurensabdij in 1113. De abdij geldt als de oorsprong van De Bilt, maar volgens Broer is de oorkonde vals.
De gemeente gaf desondanks Stichting 900 Jaar De Bilt de opdracht om 14 maart 2013 aan te houden als stichtingsdatum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.