Instellingen

Prinsjesdag aftrap spannend politiek najaar

Prinsjesdag dinsdag belooft weinig nieuws maar de dag vormt wel de aftrap van een bijzonder spannend politiek najaar. Waar het kabinet de afgelopen maanden de oppositie nog vaak voorhield te wachten tot de bekendmaking van de plannen op Prinsjesdag, kan dat na dinsdagmiddag niet langer.
Na de politieke beschouwingen volgende week in de Tweede Kamer, zal het middelpunt van de belangstelling zich mogelijk langzaam verschuiven naar de Eerste Kamer, waar het kabinet van VVD en PvdA
geen meerderheid heeft en dus hoe dan ook zaken zal moeten doen met de oppositie.
Veel van de kabinetsplannen zijn de afgelopen weken al uitgelekt, onder meer hoe het kabinet denkt de met Brussel afgesproken extra 6 miljard aan bezuinigingen vorm te geven. Dat bedrag komt bovenop de
miljardenbezuinigingen die volgend jaar als gevolg van onder meer het Kunduzakkoord uit april 2011 en het regeerakkoord van vorig najaar worden doorgevoerd.
Afgelopen zondag werden ook de gevolgen van het kabinetsbeleid al duidelijk, toen het Centraal Planbureau de complete doorrekening van het kabinet in de Macro Economische Verkenning vrijgaf nadat de hoofdlijnen waren uitgelekt.
Volgens het CPB remmen de bezuinigingen van het kabinet de economische groei volgend jaar met een kwart procentpunt; er blijft 0,5 procent groei over. De werkloosheid stijgt naar 9,25 procent (CBS-definitie) en het begrotingstekort naar 3,3 procent. De koopkracht van de Nederlander daalt gemiddeld met 0,5 procent.
Of het kabinet toch nog iets geheim heeft weten te houden, weten we dinsdagmiddag. Om 1 uur leest koning Willem-Alexander voor het eerst de troonrede voor, om 3 uur wordt het beroemde koffertje met de
miljoenennota en de rijksbegroting in de Tweede Kamer aangeboden door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, ook voor hem een primeur.
's Avonds is er bij de NOS een debat met de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. De algemene politieke beschouwingen met premier Mark Rutte zijn volgende week.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.