Troonrede: Koning bedankt Nederlanders voor steun na dood Friso

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander heeft zijn eerste troonrede gehouden. Hij begon met het bedanken van het publiek voor het medeleven na de dood van zijn broer. Willem-Alexander zei dat de gevoelens van verbondenheid na het overlijden van prins Friso de koninklijke familie tot steun waren.
Ook was er een dankwoord voor zijn moeder en voorganger prinses Beatrix. "Zij heeft zich 33 jaar met veel plichtsbesef ingezet voor het koninkrijk en blijft voor mij een belangrijke inspiratiebron", zei hij. Vervolgens ging Willem-Alexander, geflankeerd door koningin Máxima, over op de maatregelen van het kabinet.
Er zijn voorzichtige signalen dat de mondiale economie aantrekt. Voor Nederland betekent dat perspectief op herstel, zei de koning. Hij wees er wel op dat de Nederlandse economie een aantal specifieke problemen kent, zoals een hoge schuldenlast bij huishoudens en de problemen bij banken.
Het kabinetsbeleid is gericht op economisch herstel. Daarbij zal de klassieke verzorgingsstaat plaats moeten maken voor een "participatiesamenleving", zei de koning. Vooral in de zorg en de sociale zekerheid zal dat merkbaar zijn.
Volgens de koning wordt van iedereen die dat kan gevraagd om verantwoordelijkheid te nemen. Op die manier voegen mensen "niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving als geheel."
De klassieke verzorgingsstaat heeft regelingen voortgebracht die in huidige vorm onhoudbaar zijn, stelde Willem-Alexander verder. De omslag naar een participatiesamenleving wordt daarnaast gestimuleerd
doordat mensen graag zelf keuzes willen maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.