Instellingen

Kabinet houdt vast aan provinciefusie

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Ondanks grote weerstand van de provincies zelf en de meeste politieke partijen, houdt het kabinet vast aan de samenvoeging van de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Het kabinet wil het wetsvoorstel in 2014 indienen zodat de fusie op 1 januari 2016 een feit moet zijn.
Dat valt op te maken uit de plannen die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Zo'n megaprovincie kan beter oordelen over vraagstukken op het gebied van ruimtelijke ordening, natuur- en milieu, verkeer en regionale economie, zegt het kabinet.
De kerntaken van de provincie zijn in de plannen van het kabinet in ieder geval ruimte, verkeer en vervoer, natuur en economie. Welke andere taken de superprovincie moet krijgen, wordt nog verder uitgezocht. Zo is de provincie momenteel ook verantwoordelijk voor onder meer cultuur.
De provincie Utrecht keurde de plannen onlangs af. Alternatieven zijn niet serieus onderzocht en de financiële onderbouwing rammelt, luidt de kritiek in de conceptzienswijze. Daarbij vindt de provincie het onaanvaardbaar dat minister Plasterk weer een nieuwe vervoersregio rond Amsterdam creëert terwijl hij juist bestuurslagen wil schrappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.