Oost-Europese bendes verpatsen buit graag in 'naïef' Nederland

UTRECHT - Smartphones en cosmeticaproducten die Oost-Europese bendes in Nederland stelen, gaan vaak niet de grens over, maar worden verkocht op Nederlandse markten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht dat woensdag wordt gepubliceerd, meldt de Volkskrant.
Vooral de Zwarte Markt in Beverwijk is een centrum van handel in gestolen goederen. Onder de toonbank sluiten criminelen deals met voornamelijk Afghaanse verkopers.

MARKT

Zij ontdoen de parfums, make-up en telefoons van stickers en streepjescodes die herkomst kunnen verraden en bieden het roofgoed weer te koop aan. Datzelfde gebeurt ook bij de Albert Cuyp in Amsterdam en het Afrikaanderplein in Rotterdam. De Utrechtse onderzoekers spraken met marktkooplieden die de gang van zaken bevestigen.
De wetenschappers reisden voor hun onderzoek, dat een jaar in beslag nam, ook naar Litouwen, Polen, Roemenië en Bulgarije, om te spreken met criminelen en de lokale autoriteiten.
NAÏEF
Uit die gesprekken blijkt dat criminelen Nederland zien als een aantrekkelijk land. "Ze vinden Nederlanders naïeve mensen", zegt een van de onderzoekers.
De politiekorpsen in de vier Oost-Europese landen zijn uitermate kritisch over de Nederlandse politie. Die is volgens hen lui, traag en bureaucratisch. De samenwerking verloopt dan ook stroef, al is verbetering zichtbaar sinds het fenomeen mobiel banditisme hier prioriteit heeft gekregen, zo staat in het onderzoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.