RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Monstransroof: straffen fors lager dan eis

1/2
UTRECHT -

Twee mannen die in januari betrokken waren bij de monstransroof uit museum Catharijneconvent in Utrecht, moeten de gevangenis in. De straffen zijn veel lager dan de 4 en 5 jaar cel die het OM had geŽist.

De rechter in Utrecht veroordeelde Rudolf T. tot 2 jaar en 3 maanden. Marco K. kreeg 20 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Fadil A. werd vrijgesproken van de diefstal maar kreeg wel 1,5 jaar celstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, voor heling van de monstrans.

Volgens de rechter zijn er aanwijzingen dat A. bij de diefstal betrokken was, maar ontbreekt daarvoor het bewijs. Wel staat vast dat hij het kunstvoorwerp in zijn bezit heeft gehad. De zaak van een vierde verdachte dient later.

Justitie heeft laten weten waarschijnlijk in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.


AMATEURISTISCH

De straffen zijn veel lager dan de eis van het OM. De roof heeft veel indruk gemaakt op bezoekers en medewerkers van het museum, maar de rechter oordeelde ook dat het om een amateuristische en ondoordachte daad gaat.

Het gaat volgens de rechtbank niet om een zorgvuldig geplande kunstroof van meerdere zeer kostbare kunstwerken van internationale betekenis zoals bij de Van Gogh-zaak.


FOTO

Als voorbeeld van het amateurisme van de daders noemde de rechter dat ze helemaal geen idee hadden wat ze met de monstrans aan moesten.

Ook werden ze erg zenuwachtig dat ze te zien waren op bewakingsbeelden en foto's van een getuige. Die werden regelmatig getoond op RTV Utrecht.


DE ROOF

De monstrans, met een waarde van 2,5 ton, werd eind januari op klaarlichte dag gestolen. De rovers stopten met een scooter voor de deur van het museum, renden naar binnen, sloegen daar vitrines kapot en roofden het tentoongestelde kunstobject.

De politie werd na de roof al vrij snel getipt wie er achter zaten. De mannen werden gepakt toen ze met het object op weg waren naar BelgiŽ.

De monstrans staat inmiddels weer in het Catharijneconvent. Wel ontbreekt nog een belangrijk onderdeel.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -