Instellingen

RTV Utrecht wil niet opgaan in NPO

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De plannen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de regionale omroepen over te nemen, zijn onnodig en contraproductief. Dat zegt Paul van der Lugt, directeur van RTV Utrecht in een reactie.
De NPO stuurde donderdag tot verrassing van de regionale omroepen een brief naar staatssecretaris Dekker met plannen over integratie van regionale met de landelijke publieke omroep. De overnameplannen kunnen op weinig sympathie rekenen in de provincies.
"De regionale omroepen in Nederland zijn heel goed georganiseerd, worden goed beluisterd en worden heel erg goed bekeken", zegt Van der Lugt. "Samenwerking met de landelijke publieke omroep zou heel mooi zijn, maar een overname lijkt ons strikt overbodig, omdat schaalvergroting lang niet altijd betekent dat het dan ook beter gaat."
In de brief staat ook dat de landelijke omroep pas wil gaan samenwerken als er eerst 25 miljoen euro op de regionale omroepen is bezuinigd. Volgens Van der Lugt is dat tegen de afspraken die zijn gemaakt in het regeerakkoord.
Daarnaast zou door een overname het werk teniet worden gedaan, dat is verzet om te komen tot regionale mediacentra, zegt Van der Lugt. De brief van de NPO aan Dekker is nog niet openbaar. De NPO wil nog niet reageren op de plannen omdat het om een voortraject zou gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.