Instellingen

Voortvluchtige maffioso in Nieuwegein zat net patatje te eten

© La Stampa
NIEUWEGEIN - Op verzoek van de Italiaanse justitie heeft de politie vrijdag in Nieuwegein een voortvluchtig lid van de maffia aangehouden. De man woonde in een flat boven winkelcentrum Galecop. Toen hij werd aangehouden, zat hij met drie andere arrestanten net een patatje te eten, zo hebben medewerkers van de lokale snackbar laten weten aan RTV Utrecht. De man stond op de lijst van de tien meest gezochte maffialeden wereldwijd.
Justitie heeft laten weten dat het gaat om de 39-jarige Francesco Nirta. Hij wordt in Italië gezocht voor moord, het bezit van vuurwapens en lidmaatschap van de maffia. Nirta is daar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord. Justitie in Italië had aanwijzingen dat de sinds 2007 gezochte man in Nederland zou verblijven.
De internationaal gezochte verdachte behoort tot de 'Ndrangheta, een gewelddadige maffiaorganisatie in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Hij hield zich vermoedelijk al langere tijd schuil in Nederland.
Tegelijkertijd zijn vier andere verdachten aangehouden. Het gaat om een Italiaan, een Marokkaan en twee Nederlanders. Er is beslag gelegd op een rolkoffer met cocaïne. Ook is in de flat cocaïne aangetroffen. In totaal gaat het om vermoedelijk 40 kilo.
Het doorzoeken van de flat in Nieuwegein duurde tot vrijdagavond laat. In een auto van de verdachten is 18.000 euro gevonden. Daarop is beslag gelegd.
Over de maffia in Nederland zijn verschillende boeken verschenen. "De 'Ndrangheta is dol op Holland", zegt onderzoekster Petra Reski in 'De Italiaanse maffia in Nederland'. "Het is een fantastisch land voor ze om zich te verbergen, handel te voeren, te investeren en te smokkelen. Voor de drugshandel reizen ze heel wat af en in elk land kijken ze wat de mogelijkheden zijn."
In het boek noemt maffiajager Nicola Gratteri de 'Ndrangheta de meest aanwezige maffiatak in Nederland. "Behalve als ideale schuilplaats is Nederland een van de belangrijkste doorvoerlanden voor drugs", zegt Gratteri: "Ik schat dat 20% tot 30% van de cocaïne vanuit Colombia naar Europa via Nederland loopt. De Rotterdamse haven vormt de spil van de maffiapraktijken."

Justitie over de aanhouding op Radio 1

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.