Maffioso Nieuwegein streed mee in vendetta

NIEUWEGEIN - De maffioso die vrijdag is opgepakt in Nieuwegein is lid van een familie die al ruim twintig jaar een vete met een andere maffiafamilie uitvecht. Het gaat om een ruzie binnen de N'drangheta, de georganiseerde misdaad in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië.
De 39-jarige Francesco Nirta werd in 2011 met zeven andere leden van beide families in Zuid-Italië voor moord veroordeeld. Hij kreeg levenslang, net als onder meer zijn vader. Nirta stond op de lijst van de tien meest gezochte misdadigers in Italië.

VENDETTA

De vete begon met een ruzie tijdens carnaval 1991, waarbij twee Nirta's omkwamen. Dat liep uit op een ware vendetta, een Italiaanse vorm van bloedwraak, waarbij meer dan twintig doden en vele gewonden vielen. In 2007 vond één van de grootste N'drangheta-afrekeningen ooit plaats in Duisburg. Zes leden van de rivaliserende Pelle-clan werden neergeschoten.
De hoofden van de families besloten na de schietpartij in Duitsland tot een wapenstilstand. Intussen werkten de Italiaanse en de Duitse politie samen aan meer dan dertig arrestaties. In 2009 werden in ook Nederland twee Nirta's gearresteerd. In Diemen vond de politie onder meer de man die in Duisburg 70 schoten had gelost.

LEVENSLANG

In het proces dat op de arrestaties volgde werden in 2011 acht mensen veroordeeld tot levenslang. Eén van hen was Francesco Nirta, de man die vrijdag in Nieuwegein is aangehouden. Drie anderen kregen tussen de negen en twaalf jaar en drie werden vrijgesproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.