Oud-wethouder Yet van den Bergh wil ook burgemeester worden

UTRECHT - Ook de Utrechtse oud-wethouder Yet van den Bergh solliciteert naar het burgemeesterschap van de stad Utrecht.
Haar brief is inmiddels naar de koning en zijn commissaris gestuurd. Daarin zegt ze het "politieke handwerk" te kennen omdat ze jarenlang raadslid en wethouder was.
Het kandidaatschap van de oud-wethouder kwam ter sprake naar aanleiding van een uitzending van het opinieprogramma Lijn1 op Radio 1, waarin het burgemeesterschap van Utrecht besproken werd.
"Ik heb lang nagedacht om te solliciteren. Het lijkt me een leuke functie. De benoeming van een nieuwe burgemeester is echter vaak een politiek besluit, dus ik had eerst geen zin er moeite in te steken. Mijn gedachte was: ik ben niet aan een partij gebonden, dus een sollicitatie leidt toch tot niks."
Van den Bergh: "Na de uitzending zeiden mensen tegen mij dat het juist goed zou zijn om wél te reageren." De oud-politica hakte daarna de knoop definitief door. Haar brief is te lezen op internet.

DEADLINE

Vraag is of Yet van den Bergh op tijd is met haar sollicitatie. De Staatscourant meldde eerder dat sollicitatiebrieven vóór 23 september verstuurd moeten worden aan de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht.
De provincie Utrecht hanteert een andere formulering en meldt op de website dat kandidaten zich tot en met 23 september kunnen melden. Een woordvoerder van de vertrouwenscommissie die de sollicitatiegesprekken leidt, laat weten dat het ministerie om duidelijkheid wordt gevraagd welke datum correct is.
De oud-politica maakt zich in ieder geval niet al te veel zorgen. "Ik laat het over aan de sollicitatiecommissie of ik te laat ben."
Eerder maakten Henk Westbroek, oud-PVV'er Jhim van Bemmel en de 17-jarige Hidde van Koningsveld ook al bekend Aleid Wolfsen te willen opvolgen. Namen die ook circuleren zijn die van Agnes Jongerius en Jan van Zanen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.