Nederlands Film Festival van start

UTRECHT - In Utrecht is woensdagavond het Nederlands Film Festival begonnen. De 33e editie opende met de première van de film 'Hoe duur was de suiker', van de Utrechtse regisseur Jean van de Velde.
Voor het eerst gaat de openingsfilm tegelijkertijd in première in andere bioscopen in het land. Op het NFF vinden verder premières plaats, zoals die van De Nieuwe Wildernis, Nederlands eerste echte natuurfilm, De Prooi, over topman Rijkman Groenink en over popband Doe Maar.

PRIJS

Tijdens de openingsavond werd de winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht bekendgemaakt, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival. Regisseur Janina Pigaht won de prijs voor haar korte documentaire Dagboeken van een Olifant. De prijs bestaat uit een beeld van de Utrechtse kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van 5000 euro. Janina Pigaht ontving de prijs uit handen van burgemeester Wolfsen van Utrecht. Ook werd het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs aan Monique van Schendelen uitgereikt.

NAAKT

Het hoofdthema van het Nederlands Film Festival in Utrecht is dit jaar naakt. Het filmprogramma bevat onder meer een ode aan de vorig jaar overleden Utrechtse actrice Sylvia Kristel op de dag dat zij 61 zou zijn geworden en voorstellingen in de allerlaatste seksbioscoop van Utrecht, Davy's Eroshop aan de Amsterdamsestraatweg. In totaal zijn tijdens het filmfestival 319 films te zien, waarvan 79 premières.

KALVEREN

Achtentachtig films dingen mee naar de prestigieuze Gouden Kalveren, waarvan er in totaal 21 te vergeven zijn. Negentien kalveren komen voor rekening van de vakjury onder leiding van algemeen voorzitter Emile Fallaux. De overige twee kalveren vallen onder de Cultuur- en Publieksprijs, die worden toegekend door het bestuur van het NFF en het publiek.
Op de openingsavond van het festival krijgt filmpublicist Monique van Schendelen het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2013. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Nederlandse filmcultuur. Vorig jaar ging de prijs naar Willeke van Ammelrooy.
Het NFF duurt tot en met 4 oktober in Utrecht. De Gouden Kalveren worden op de slotavond uitgereikt in de Utrechtse Stadsschouwburg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.