Instellingen

Korte staking bij Polynorm in Bunschoten

BUNSCHOTEN SPAKENBURG - De acties in de metaalsector hebben nu ook de provincie Utrecht bereikt. Zo'n tweehonderd personeelsleden van auto-onderdelenfabrikant Polynorm in Bunschoten hebben woensdagochtend het werk een uur onderbroken.
Met de korte werkonderbreking wilden ze een signaal afgeven en laten zien dat er snel een goede metaal-cao moet komen. Het personeel eist meer waardering, meer invloed op werktijden en een normale loonsverhoging.
De cao-onderhandelingen in de klein- en grootmetaal liepen in juni stuk. Sindsdien wordt op verschillende plaatsen en in verschillende branches actiegevoerd.

ECHTE STAKING

"De mensen staan massaal achter de acties die wij momenteel organiseren in het land", zegt onderhandelaar Peter de Jong van CNV. Samen met andere vakbondsonderhandelaars sprak hij de werknemers woensdagmorgen toe, buiten, voor het kantoor van de directie. "We hebben een duidelijke boodschap afgegeven. De werknemers zijn bereid om binnenkort ook echt in staking te gaan. Dan komen we hier weer terug."

DRUK

Volgens De Jong is bij Polynorm de druk op de werknemers groot. "Er wordt veel van de mensen gevraagd. De werkgever doet een groot beroep op hun flexibiliteit. Bijvoorbeeld als het gaat om doorwerken in het weekend of het terugdringen van pauzes. Juist daarom zijn de mensen hier zeer gemotiveerd om actie te voeren; ze willen dat in de cao goede afspraken worden gemaakt over de flexibiliteit van werknemers."
De Jong merkte woensdagmorgen ook dat bij veel werknemers nog niet goed is doorgedrongen wat de plannen van de werkgevers concreet inhouden. "Als je dan voorbeelden gaat noemen, bijvoorbeeld over het afschaffen van leeftijdsdagen, dan zie je de verbazing op de gezichten. Zo gaat dat vaak: veel mensen denken dat het zo'n vaart niet zal lopen, het dringt nog niet echt door. Ze realiseren zich pas wat er verdwijnt of slechter wordt als het zover is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.