Instellingen

"Zieke asielzoeker vast voor fietsen zonder licht"

UTRECHT - Een asielzoeker in Utrecht is volgens PvdA-raadslid Bouchra Dibi in detentiecentrum Zeist geplaatst omdat hij zonder licht zou hebben gefietst. Het raadslid heeft het college donderdagavond opheldering over de zaak gevraagd.
Volgens Dibi is de aangehouden asielzoeker een man uit Guinee van de Noodopvang Daklozen Vreemdelingen Utrecht (SNDVU). Deze stichting biedt toekomstperspectief aan mensen die om wat voor reden dan ook niet terug kunnen naar hun land van herkomst. In mei zijn ook al twee cliënten van de Noodopvang gearresteerd.

MEDICIJNEN

Dibi: "De gearresteerde meneer heeft last van nachtmerries en herbelevingen door marteling en detentie in zijn land van herkomst en heeft al eens een zelfmoordpoging gedaan. Er loopt een aanvraag voor een verblijfsvergunning op medische gronden voor deze meneer." De Guineeër zou op dit moment niet zijn gebruikelijke medicijnen krijgen.

TEEVEN

De PvdA vindt het onbegrijpelijk dat een zieke asielzoeker in detentie is geplaatst. Ook namens GroenLinks, D66, de SP en de ChristenUnie wil de partij weten wat het college aan deze situatie gaat doen. Dibi vraagt het stadsbestuur zo snel mogelijk in gesprek te gaan met staatssecretaris Teeven om de asielzoeker uit het detentiecentrum te krijgen. Verder wil ze weten waarom een van de eerder aangehouden asielzoekers, een vader van een kind waarover hij gezag heeft, nog altijd in detentie zit.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.