Inspectie Jeugdzorg: geen verwijten, wel verbeterpunten in zaak Ruben en Julian

ZEIST - De hulpinstanties die zich hebben bezig gehouden met de omgebrachte broertjes Ruben en Julian uit Zeist, valt niets te verwijten. Dat stelt de Inspectie jeugdzorg in een vandaag verschenen rapport.
De hulpinstanties zijn voldoende gericht geweest op een veilige en gezonde ontwikkeling van de twee kinderen, aldus de Inspectie. In het rapport staat verder dat jeugdzorg- en gezondheidszorginstellingen adequaat hebben gehandeld. Althans, volgens de bestaande regelgeving, protocollen en afspraken.

VERBETERPUNTEN

De Inspectie geeft aan dat er ook verbeterpunten zijn. Dit betreft vooral de communicatie tussen jeugdzorginstantie Timon, Bureau Jeugdzorg Utrecht en de Raad voor de Kinderbescherming. Ook had de Kinderbescherming beide ouders altijd tegelijkertijd moeten informeren. Nu had een van beiden soms een kennisachterstand.

OMGEBRACHT

Ruben en Julian werden mei dit jaar omgebracht door hun vader, die zichzelf daarna van het leven beroofde. De ouders waren sinds 2008 uit elkaar en hadden een moeizame verstandhouding.

MOEDER

In het rapport staat dat de moeder van Ruben en Julian eind 2012 al bij Bureau Jeugdzorg Utrecht aangaf dat ze bang was dat haar ex zijn frustraties op de broertjes af zou reageren. Moeder stelde: "Het is een angst die ik na de uitspraken van vader dat hij de jongens wat aan zal doen, altijd bij me draag."
De Inspectie stelt dat de signalen van de moeder door alle instellingen serieus zijn genomen, maar dat ze geen bevestiging bij vader hebben kunnen vinden. "De vader toonde zich in de contacten met de instellingen betrokken, redelijk en meewerkend", aldus de Inspectie.

Reportage over inspectierapport Ruben en Julian

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.