'Gezeur' over roken helpt

DEN HAAG - Hoewel veel rokers een broertje dood hebben aan anticampagnes, lijken ze wel effect te hebben. De verwachting is dat dit jaar nog een kwart van de Nederlanders ouder dan 15 jaar zal roken. Mogelijk komt het percentage zelfs net iets lager uit. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woensdag tijdens een debat over roken in de Tweede Kamer.
In 2012 rookte 26 procent van de Nederlandse bevolking, bijna 3,6 miljoen mensen. De afname is procentueel gezien gering, maar in absolute aantallen betekent het dat er aardig wat stoppers bij zijn gekomen. Sinds 2010 is er weer sprake van een daling van het percentage rokers, nadat het percentage rokers tussen 2004 en 2009 was gestabiliseerd rond de 28 procent.
Van Rijn benadrukte woensdag dat er sprake is van voorlopige cijfers, maar toonde zich voorzichtig optimistisch. Zeker omdat er nog meer maatregelen worden genomen, zoals het verhogen van de minimumleeftijd van roken, het plaatsen van afschrikwekkende plaatjes op sigarettenpakjes en het aanpakken van geur- en smaakstoffen, verwacht de staatssecretaris dat de dalende trend zich door zal zetten.
Van Rijn steunt het plan van de coalitiepartijen om winkeliers die tabak verkopen aan jongeren onder de 18 jaar harder aan te pakken met een tijdelijk verkoopverbod.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.