Universiteit Utrecht verliest terrein in mondiale top 200

UTRECHT - De meeste Nederlandse universiteiten hebben terrein verloren in de mondiale top 200. De Universiteit Utrecht zakt van plaats 67 naar 74. Dat heeft het toonaangevende blad Times Higher Education magazine woensdag bekendgemaakt. De ontwikkeling past in de trend dat Europese universiteiten worden bijgehaald en voorbijgestreeft door de Aziatische concurrenten.
Jaarlijks publiceert het magazine zijn zogenoemde World University Rankings, een mondiale top 200 van universiteiten. Nederland scoort traditioneel erg goed en ook dit jaar is dat niet anders: na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is Nederland het sterkst vertegenwoordigde land op de lijst met 12 universiteiten bij de beste 200 van de wereld. Alleen de Universiteit van Tilburg staat niet op de lijst.
Waar vorig jaar de Nederlandse academies nog stuk voor stuk terrein wonnen , leveren de meeste nu weer in. "Nederland blijft ontzettend sterk presteren in de breedte, maar na de spectaculaire stijgingen van vorig jaar, is 2013-2014 niet zo indrukwekkend. Ook de hoogst geklasseerde universiteit van Leiden zakt. Daardoor wordt de vraag nog prangender of er echte vlaggenschepen, die zich kunnen meten met de mondiale top, ontbreken in Nederland", aldus de hoofdredacteur van Times, Phil Baty.
"Times Higher Education bevestigt dat het Nederlands hoger onderwijs tot de wereldtop behoort. Dat is niet eenmalig of toevallig, Nederland staat daar al jaren", liet minister Jet
Bussemaker (Onderwijs) weten in een reactie. "Dit is iets om trots op te zijn maar tegelijkertijd geen reden om achterover te leunen. Er is altijd verbetering mogelijk. Onze universiteiten kunnen zich nog beter richten op waar ze goed in zijn."
Een woordvoerder van het ministerie zei dat het met de verslechtering van de Nederlandse posities wel meevalt. De dalers geven slechts een paar plekjes op, de stijgers boeken een grote
winst waardoor het totale terreinverlies van Nederland nihil is.
Overigens leveren de universiteiten in de meeste Europese landen wat plekjes in, terwijl Aziatische concurrenten de weg omhoog zijn ingeslagen. Lijstaanvoerder is overigens het Amerikaanse California Institute of Technology. Harvard (VS) en Oxford (VK) delen de tweede
plaats.
Wat betreft Nederland wordt lijstaanvoerder Leiden (67) gevolgd door Delft (69), Rotterdam (73), Utrecht (74), Wageningen (77), Amsterdam (83), Groningen (98), Maastricht (98), Eindhoven (106), Nijmegen (131), de VU Amsterdam (144) en Twente (170).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.