Jeugdbendes leiden jongeren op tot misdadiger

UTRECHT - Jeugdbendes zoals die in het Utrechtse Kanaleneiland zijn ware kweekvijvers voor de misdaad. Dat blijkt uit een rapport, waarin ervoor wordt gepleit om intimiderend en gewelddadig groepsgedrag in een vroeg stadium aan te pakken.
Wetenschappers volgden in opdracht van de Politieacademie de criminele carrières van voormalige jeugdgroepleden uit Utrecht, Amsterdam en Dordrecht. Slechts een derde heeft het rechte pad gevonden. De rest houdt zich tegenwoordig bezig met duistere zaken, van kleine criminaliteit tot zelfs drugs en mensenhandel.

KANAALBRUGGROEP

De Utrechtse bende in het rapport wordt in het rapport de Kanaalbruggroep genoemd. Die haalde in 1998 het landelijke nieuws door een 'dodenlijst' met namen van toenmalige wijkagenten, die op een garagedeur waren gekalkt.
Van de veertien toenmalige leden die in het onderzoek werden gevolgd, staan er elf tegenwoordig als veelpleger bekend. De meesten zijn nu dakloos, illegaal, verslaafd of gewelddadig. Slechts drie wisten als volwassene het rechte pad te vinden.
Anno 2012 zijn de jongere broertjes, neefjes en buurjongens van de oorspronkelijke leden actief. Jongens die door die groep worden geaccepteerd, genieten een zeker aanzien in de wijk, schrijven de onderzoekers.

OMGEVING

In het rapport staat beschreven hoe leden van jeugdbendes zich ontwikkelden in een milieu waarbij criminele families een rol spelen en oudere groepsleden de jonge garde 'adviseren' over het vak. Volgens de onderzoekers is het daarom belangrijk om niet alleen naar de individuele leden te kijken, maar ook de omgeving in de aanpak te betrekken.
Burgemeester Wolfsen zegt geschrokken te zijn van het onderzoek. Hij is niet blij met de uitkomsten van het rapport.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.