Instellingen

OM eist opnieuw cel voor burentreiteraar Leersum

© Koen Suyk, ANP
LEERSUM/UTRECHT - Rudolf R. uit Leersum moet bijna een jaar de cel in voor het zwart maken en treiteren van zijn buren. Dat eist Justitie in een nieuwe rechtszaak tegen de man, die zichzelf ooit de titel "het monster van Leersum" gaf.
De 77-jarige verdachte gaf donderdagmorgen toe dat hij zijn buren jarenlang heeft geterroriseerd. Omdat hij daar ondanks eerdere veroordelingen nog steeds mee zou doorgaan, moest hij zich donderdag opnieuw voor de rechter verantwoorden.
De zaak speelt al dertien jaar. Een mediator is inmiddels bij de zaak betrokken. Die pleit er onder meer voor dat er een aparte oprit komt voor beide buren. Zo kunnen ze elkaar in de toekomst ontlopen. De buren willen op hun beurt dat de 77-jarige verdachte zijn excuses aanbiedt.

STRAFEIS

De strafeis bestaat uit zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, en een eerdere voorwaardelijke straf van 166 dagen die hij volgens Justitie nu alsnog moet uitzitten. Het Openbaar Ministerie vindt dat Rudolf R. ook een geldboete van 4.500 euro en aan de slachtoffers een schadevergoeding van 5.000 euro moet betalen.
R. vindt dat hij zelf slachtoffer is in de kwestie. Daarom heeft hij zijn stilzwijgen doorbroken en gaf hij voor de rechtbank donderdag zijn eigen visie. De zaak werd even geschorst, omdat de verdachte geen draaiende perscamera's in de rechtszaal wilde, maar de rechtbank wees dat verzoek af.

ONMENSELIJK

De advocaat van R. vraagt de rechter om een veroordeling zonder strafvervolging of een taakstraf. Hij noemt het "onmenselijk" om een bejaarde man vast te zetten, omdat de kans bestaat dat hij tijdens zijn gevangenschap zou overlijden. Ook vindt hij de gepleegde feiten in strafrechtelijk opzicht klein.
De nieuwe rechtszaak tegen Rudolf R. zou overigens afgelopen zomer al dienen, maar werd twee keer uitgesteld door fouten van het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.