Instellingen

Zeugen krijgen jute om nest van te bouwen

PROVINCIE UTRECHT - In de week van dierendag heeft de Keten Duurzaam Varkensvlees zo'n 100.000 jute doeken uitgedeeld. Drachtige zeugen kunnen daar een nest van bouwen. Ook in onze regio hebben varkens jute gekregen voor in de stal.
Het bedrijf van de familie Baauw in Langbroek is aangesloten bij de Keten Duurzaam Varkensvlees en daar liggen nu ook jute doeken in de kraamstal. Varkenshouder Adri Baauw ziet veel voordelen: "De zeug wordt rustiger en het biggen gaat makkelijker."
De Keten Duurzaam Varkensvlees streeft naar beter dierenwelzijn en een beter milieu. Maar dan betaalbaar. Een middenweg dus tussen intensieve veehouderij en biologisch boeren. "Minder stress bij de dieren, misschien wel een betere boterham voor de boer en uiteindelijk een gezonder stukje vlees. Dat is wat we met z'n allen willen."
Ook de pasgeboren biggen van nog maar een dag oud liggen graag op de jute die ruikt naar hun moeder. Ieder jaar worden er in het bedrijf aan de Langbroekerwetering zo'n 10-duizend biggen grootgebracht.
Het duurzame varkensvlees is ondermeer vekrijgbaar bij de Coop supermarkt, de Jumbo en een aantal slagerijen in de regio.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.