Instellingen

Maarssense pater geschorst na 'vergeten' gebed

De katholieke kerk van Abcoude
De katholieke kerk van Abcoude © Arch, Wikipedia
ABCOUDE - De Maarssense pater Harry Huisintveld is voor een jaar geschorst door kardinaal Eijk. Aanleiding is een fout met een tafelgebed op Witte Donderdag, april dit jaar in Abcoude.
De pater, actief in de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen, 'vergat' de consecratiewoorden te gebruiken. De consecratiewoorden spreekt hij uit na het heffen van de hostie: "Want dit is mijn lichaam". Zonder dat hij het wist, heeft iemand dit doorgegeven aan het bevoegd gezag. En nu, maanden later, heeft de kardinaal hem alsnog geschorst.
Volgens het bisdom Utrecht is het 'onbestaanbaar' dat de pater de woorden vergat uit te spreken. 'De mis is dan ongeldig. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt', zegt een woordvoerder van het bisdom tegen RTV Utrecht.

TE ZWAAR

Een veel te zware maatregel vinden veel katholieken in de Vechtstreek. Ook Ruud Huisintveld, de broer van de pater, heeft geen goed woord over voor het besluit. "Het gaat om het menselijke aspect. Als je in een kerk spreekt van liefde, dan doe je dit niet. Er lopen nog genoeg mensen rond die van alles met kinderen hebben gedaan. Maar iemand die een verkeerd gebed gedaan heeft, moet eruit. Dat gaat mij als broer te ver."
Alle kerken waarbij de pater is aangesloten, steunen hem. Wel heeft de Maarssense pater van de lokale parochie te horen gekregen dat hij voorlopig beter niet op de kwestie kan ingaan.

Ruud Huisintveld over de schorsing van zijn broer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.