PvdA-raadslid Utrecht stal geld van daklozenkrant

UTRECHT - Het plotseling opgestapte gemeenteraadslid Bert van der Roest in Utrecht wordt ervan verdacht 40.000 euro te hebben ontvreemd van het Utrechtse Straatnieuws. Het PvdA-raadslid was de penningmeester van de daklozenkrant.
Van der Roest maakte zijn aftreden zelf bekend in een korte verklaring. Hij vertelde daarin "in hem gesteld vertrouwen te hebben geschonden". Straatnieuws maakte dinsdagmorgen bekend dat Van der Roest uit het bestuur is gezet en "enkele tienduizenden euro's" moet terugbetalen.

FRAUDE

Het bestuur van de krant ontdekte drie weken geleden dat er fraude was gepleegd. Er werden over een periode van een jaar regelmatig bedragen overgeboekt naar de privérekening van het raadslid. Een externe deskundige heeft de boeken onderzocht en bevestigde dat er geld is verdwenen.
Bij Straatnieuwsvoorzitter Broos Schnetz vechten naar eigen zeggen boosheid en verdriet met elkaar. "Je zag direct dat er dingen fout waren gegaan. Persoonlijke opnames, ook op vakantie, ook op Schiphol, rondjes in de kroeg die waren betaald met de PIN-pas van de stichting. Het is te absurd voor woorden, maar het is wel gebeurd."

BOEKHOUDER

Volgens de boekhouder, die na de doorstart van Straatnieuws aantrad, heeft Van der Roest ondanks herhaaldelijke verzoeken bankgegevens van de stichting achtergehouden. Daardoor zou hij controle onmogelijk hebben gemaakt. Toen de boekhouder onlangs aangaf ermee te willen stoppen, ontdekte voorzitter Schnetz wat er aan de hand was. Schnetz nam daarover onder meer contact op met PvdA-voorzitter Hans Spekman.
Van der Roest heeft de diefstal toegegeven en zou meewerken aan een regeling om het geld terug te geven. Als hij het volledige bedrag terugbetaalt, zal het bestuur van Straatnieuws geen aangifte doen, zegt Schnetz. "Bert is geen klootzak, hij is geen dief. Het is een man met het hart op de juiste plaats, die de weg even helemaal kwijt is geraakt."

VOORSTELLING

Bert van der Roest was gemeenteraadslid sinds 2006. Na de verkiezingen in 2010 kwam hij niet terug in de raad, maar schoof alsnog aan in 2011 toen Gilbert Isabella wethouder Harrie Bosch opvolgde. Ook was hij actief voor FC Utrecht. Daarnaast is hij acteur. Hij speelt onder meer in diverse reclamespotjes en tv-programma's.
Sinds dit jaar toert hij door Nederland met zijn voorstelling 'Dag Moeder', dat handelt over dementie. Het bestuur van Straatnieuws vermoedt dat Van der Roest ook geld van de daklozenkrant gebruikt heeft voor het financieren van zijn theatervoorstelling.

GLOSSY

Straatnieuws was juist van plan om de activiteiten uit te breiden. Deze week verschijnt er een glossy-magazine. Een woordvoerder van de krant laat weten dat die publicatie niet in gevaar komt en dat het voortbestaan van Straatnieuws is gewaarborgd. Geld voor extra activiteiten of evenementen is er echter niet meer.
Bert van der Roest heeft via een woordvoerder laten weten dat hij spijt heeft. Daarnaast benadrukt zijn woordvoerder dat Van der Roest zelf ook door een hele moeilijke tijd gaat en veel steun heeft aan zijn familie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.