Herstel op woningmarkt in derde kwartaal

PROVINCIE UTRECHT - Het herstel op de woningmarkt heeft zich in het derde kwartaal van dit jaar doorgezet. Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen is weer gestegen, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
Het aantal transacties in de stad Utrecht lag in de maanden juli, augustus en september op bijna 1.075, ten opzichte van 929 transacties in het tweede kwartaal. Dat is een stijging van bijna 16 procent. In het derde kwartaal van 2012 lag het aantal nog op 837, wat neerkomt op een toename van ruim 28 procent.
Ook in andere grote steden als Amersfoort en Woerden is het aantal transacties gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013 en dezelfde periode vorig jaar.

OORZAAK

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker heeft het herstel onder meer te maken met de lage rente en de flink gedaalde prijzen. Daarnaast hebben consumenten het gevoel dat de prijzen het dieptepunt bereikt hebben. Een bijkomende oorzaak is dat huurprijzen stijgen, waardoor kopen steeds aantrekkelijker wordt.
Vooral in de Randstad gaat het op dit moment een stuk beter, zegt de NVM. Krimpgebieden en het platteland zien nauwelijks tekenen van herstel.
In het tweede kwartaal meldde de NVM ook al dat de woningmarkt zich redelijk hersteld heeft ten opzichte van het slechte eerste kwartaal. De makelaarsvereniging durfde toen nog niet van een nieuwe opwaartse trend te spreken.

Herstel op woningmarkt in derde kwartaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.