Celstraf voor serie autodiefstallen in het Eemland

PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse rechtbank heeft tot vier maanden cel opgelegd aan een groep professionele autodieven, die begin dit jaar toesloeg in het Eemland. De drie mannen hadden het voorzien op dure auto's in de omgeving van Soest en Baarn. Ze stalen in een maand tijd drie BMW's en twee Mini Coopers.
De daders gebruikten geavanceerde apparatuur, waarmee ze de boordcomputer van auto's konden manipuleren. Daardoor lukte het de auto's te starten met een valse sleutel. Toen ze in maart in Bosch en Duin opnieuw een BMW probeerden te stelen, werden ze betrapt.
Het Openbaar Ministerie had gevangenisstraffen van tien tot vijftien maanden geëist. De rechtbank maakte daar zes tot zeven maanden maanden van, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook moeten de mannen uit Amersfoort en Almere een werkstraf uitvoeren.
Volgens de rechtbank gaat het weliswaar om professionele autodieven, maar is onvoldoende bewezen dat ze een criminele organisatie vormden en langdurig samenwerkten. Daardoor valt hun straf lager uit.
De rechtbank wijst er wel op dat de mannen mogelijk nog veel meer dure auto's hadden gestolen, als ze niet door de politie waren betrapt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.