Instellingen

Gebrek aan huurders vertraagt plannen Stationsgebied

UTRECHT - Bouwplannen in het Utrechtse Stationsgebied lopen vertraging op omdat er nog niet voor alle projecten huurders zijn gevonden. Zo zoekt de NS nog een partij die zich in de nieuw te bouwen toren 'De Hoge Dame' wil vestigen. De gemeente maakt zich geen zorgen.
In het Stationsgebied staan nog een aantal kantoren ingepland, maar die kunnen alleen worden gebouwd als er een huurder is gevonden. Er zijn wel bedrijven die zich in het stationsgebied willen vestigen, maar die willen per direct onderdak. De NS spreekt van een kip- en eiprobleem.
Door de vertraging in de bouwprojecten krijgt de gemeente minder geld binnen en dat zorgt ervoor dat voor sommige plannen de financiën nog niet rond zijn. Zo is er nog geen geld voor de terugkeer van het water in de Catharijnesingel.

VERTROUWEN

Wethouder Everhardt denkt dat de markt vanzelf wel komt, zo zei hij donderdag tijdens een persbijeenkomst over het Stationsgebied. "Echt alle analyses zeggen: het Stationsgebied is in Nederland een ontwikkelgebied waar mensen in willen investeren."
Hij ziet dat bedrijven steeds meer interesse krijgen in het gebied omdat nu veel gebeurt. "We gaan TivoliVredenburg snel opleveren en ook het Stadskantoor krijgt z'n definitieve vormen", aldus Everhardt. Hij wijst ook op de nieuw bouwfase van het NS-station en de vergevorderde plannen voor de Knoopkazerne.

AANPASSINGEN

Toch kan de wethouder niet achterover zitten. De markt verandert snel en daarvoor zijn steeds aanpassingen nodig van de plannen voor het gebied in het centrum van de stad.
Dat zegt ook Bob Keim van de NS. Zijn bedrijf wil behalve De Hoge Dame, die pal naast het stadskantoor moet komen, ook een nieuw gebouw aan de Van Sijpesteijnkade zetten. "Of dat luxe woningen worden of studentenkamers, dat weten we nog niet", zegt hij. Wel zegt Keim dat in dat gebouw veel elementen van de oude Van Sijpesteijnkade terug moeten komen.
Een andere grote partij in het gebied, projectontwikkelaar Corío, is ook niet bang voor leegstand. De eigenaar van Hoog Catharijne heeft juist deze week contracten met grote nieuwe huurders getekend voor de kantoren boven de winkels, zoals het Integraal Kankeronderzoek Nederland.

Wethouder Everhardt over de ontwikkelingen in het Stationsgebied
In het Stationsgebied is TivoliVredenburg bijna klaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.