Instellingen

"Ramón, laat alsjeblieft wat van je horen"

AMERSFOORT - De vermissing van het Amersfoortse gemeenteraadslid Ramón Smits Alvarez komt voor velen als een schok. De 34-jarige PvdA'er, getrouwd en vader, is donderdag voor het laatst gezien. Familie, politie en collega's van Smits Alvarez staan voor een raadsel. Er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf. Ook is er geen afscheidsbrief gevonden, laat de politie weten.

4.000 EURO

Vlak voor de verdwijning van Smits Alvarez is er 4.000 euro gepind van de bankrekening van de lokale PvdA-fractie. "Het zou kunnen dat Ramón dat zelf heeft gedaan maar zeker is dat niet", zegt fractievoorzitter Edwin Hinloopen.
In een verklaring op de website van de PvdA Amersfoort staat: "Onze fractie en het afdelingsbestuur maken zich ernstige zorgen over Ramóns welzijn. Op de eerste plaats is dit een persoonlijk drama, en fractie en bestuur leven mee met zijn familie."

PRIVACY

"De politie onderzoekt de vermissing. Mocht iemand informatie hebben die de politie kan helpen bij het onderzoek, dan vragen wij dringend dit te melden bij de politie. We stellen het zeer op prijs als de privacy van de familie van Smits Alvarez tijdens deze moeilijke tijd wordt gerespecteerd", schrijft de PvdA Amersfoort.
Een van de laatste tweets die kandidaat-lijsttrekker Smits Alvarez stuurde op de dag van zijn verdwijning, is een opmerkelijke. "Wie de lijsttrekker van de PvdA Amersfoort ook gaat worden. Mijn steun krijgt hij of zij onvoorwaardelijk, waar ik ook sta. Adeus!" Het woordje Adeus is Galicisch voor adieu, vaarwel of tot ziens.
De familie van Smits Alvarez komt uit de Spaanse regio Galicië. In 2012 deed hij daar voor de socialisten mee aan de parlementsverkiezingen. Dat kon omdat hij twee nationaliteiten heeft. Hij stond op een onverkiesbare plaats.
CAFÉ
De eigenaar van café Halewijn, waar Smits Alvarez regelmatig komt, is verbijsterd en hoopt dat de politicus snel van zich laat horen. "Ik heb hem donderdag nog gezien. Hij vroeg welke Italiaanse stad bekend stond om goede espresso." In het café brandt een extra kaarsje voor de vermiste PvdA'er.

BURGEMEESTER

Burgemeester Lucas Bolsius is erg geschrokken van het nieuws. "Deze plotselinge vermissing roept ernstige zorgen en vragen op. Ik wens zijn gezin sterkte en kracht toe in deze moeilijke periode, en hoop innig dat snel duidelijk wordt waar Ramón is en hoe het met hem gaat."

RAADSLID

Ook andere collega's van Smits Alvarez zijn verbijsterd. Raadslid Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort: "Het is een erg verdrietige zaak. Alle fractievoorzitters en wethouders zijn gebeld door burgemeester Bolsius. Ik ben het niet altijd met Ramón eens, maar toen ik hoorde dat hij wordt vermist, kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik heb hem donderdagmiddag nog gezien, in het gemeentehuis. Vlak na de lunch stond hij uitgebreid te praten met de griffier. Hij maakte een hele normale, ontspannen indruk!"
GroenLinks-raadslid Sieta Koet schrijft op twitter: "Ik ben erg ongerust over verdwijning van collega-raadslid Ramón @SmitsAlvarez Hopelijk binnenkort goed nieuws."
Gert Boeve, oud-wethouder in Amersfoort: "Ben verbaasd en bezorgd over berichten verdwijning van @SmitsAlvarez. Hoop dat hij veilig terugkeert bij zijn gezin."
D66-raadslid Dirk-Joost van Hamersveld laat op Twitter weten: "Bericht over vermissing Ramón Smits Alvarez is echt schrikken. Wens zijn familie sterkte in deze onzekere periode."
Ook Smits Alvarez' Utrechtse partijgenoot Gadiza Bouazani is geschrokken: "Heftig! Hopelijk is PvdA-raadslid Ramón Smits Alvarez spoedig en veilig weer thuis bij zijn familie."

Politie over vermissing Smits Alvarez
Raadslid Van Wegen (BPA) over vermissing Smits Alvarez
Eigenaar stamcafé geschokt door vermissing

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.