Overlast door extreme regenval in provincie Utrecht

DE BILT - De overvloedige regenval en de stevige wind hebben veel overlast veroorzaakt. De brandweer in de provincie Utrecht is tientallen keren gealarmeerd voor omgewaaide bomen, ondergelopen kelders en overstroomde riolen. In Kockengen lopen de polders onder water.
Boerderij Hazenveld in Kockengen twittert: "Heftig #herfst #Kockengen. Polder loopt onder en Piet moet nog buiten melken." In Vinkeveen is ook veel wateroverlast. Meerdere straten staan daar onder water.
Om de ergste nood te ledigen plaatst het waterschap in Kockengen twee noodpompen om het water versneld af te kunnen afvoeren. Waterschapsmedewerkers doen er alles aan om het overtollige water zo snel mogelijk af te voeren.
In Utrecht waren er onder meer problemen in de Twijnstraat, die deels blank stond. Ook is de tunnel bij de Van Sijpesteijnkade dicht omdat er te veel water in staat.
In de wijk Kruiskamp in Amersfoort staat het water van een vijver aan de Evertsenstraat enorm hoog, waardoor tuinen en een speelgedeelte overstromen. Ook in Kattenbroek is sprake van hoogwater. In Soest en Baarn staan meerdere tuinen blank en in Nieuwegein kunnen veel afvoerputten het niet meer aan en komt het water in de singels over de beschoeiing.

DIERENPARK

Veel sportwedstrijden zijn afgelast en DierenPark Amersfoort zag zich zondagochtend genoodzaakt de deuren vroegtijdig te sluiten. Waterschap De Stichtse Rijnlanden houdt de extreme regenval naar eigen zeggen goed in de gaten. Het waterschap laat in de hele regio gemalen en pompen extra draaien om het te veel aan water weg te krijgen.

ANWB

Wie de weg op wil gaan, krijgt van de ANWB het advies voorzichtig te rijden omdat er vaak grote plassen water op het wegdek liggen. Het slechte weer leidde zondag tot veel vertraging. Volgens de VID zijn er veel ongevallen gebeurd op de Nederlandse wegen.

CODE ORANJE

Het KNMI gaf zondagochtend voor Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht code oranje af vanwege extreem weer. Even voor vier uur trok het Biltse weerinstituut de weerswaarschuwing in. Volgens een woordvoerster is de intensiteit van de regen afgenomen. Wel blijft voor deze provincies code geel van kracht, vanwege onder meer aanhoudende windstoten.

EMMERS

Sinds zaterdagavond regent het onophoudelijk in Midden-Nederland. Tot en met zondagavond kan er plaatselijk meer dan 80 millimeter neerslag vallen, acht volle emmers per vierkante meter. In één etmaal valt dan net zoveel regen als normaal in de hele maand oktober.

BOMEN

Ook de wind zorgt voor problemen. Bij Kasteel Groeneveld in Baarn viel een boom op geparkeerde auto's. ook in Zeist en Soesterberg begaven bomen het. In Mijdrecht zaagde de brandweer een gevaarlijke hangende boom om op de Nicolaas van de Steenstraat.

SNELTRAM

Het slechte weer zorgt ervoor dat de sneltram maandagochtend nog niet kan rijden tussen Nieuwegein en IJsselstein. De afgelopen dagen lag daar het tramverkeer al plat omdat in IJsselstein aan een nieuwe overweg wordt gewerkt. De klus had maandagochtend klaar moeten zijn, maar door alle regen is dat niet gelukt. Connexxion verwacht het werk deze ochtend af te ronden, zodat de sneltram maandagmiddag weer kan rijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.