"Handen af van Zwarte Piet"

UTRECHT - De discussie over Zwarte Piet is in alle hevigheid losgebarsten. De directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Utrecht, Ineke Strouken, pleit voor een conferentie om de gevoeligheid rond Zwarte Piet te bespreken en een nieuwe Piet te ontwikkelen.
RTV Utrecht berichtte hier zaterdag over en dat leidde tot een stroom aan reacties. Veruit de meeste mensen vinden dat er niet getornd mag worden aan de tradities rond Sinterklaas en Zwarte Piet. Een kleine groep vindt dat Zwarte Piet en zijn knechtenrol niet meer van deze tijd zijn en dat donkere mensen worden gediscrimineerd.
Paul uit Utrecht voelt wel voor verandering, schrijft hij in een reactie op rtvutrecht.nl. "De geschiedenis induikend kun je er toch niet omheen dat er een zweem van racisme omheen hangt. Maar ik kan mij niet voorstellen dat kinderen hiermee bezig zijn, ik zelf was dit vroeger iig niet. Veranderingen hoeven echter niet slecht te zijn denk ik, pieten in alle verschillende kleuren is heus niet zo'n heftige verandering. Het feest voor het kleine kind zal er heus niet minder om zijn en het s.k. feest is er juist voor deze groep."
Marijke uit Amersfoort schrijft: "Hersenspinselen van volwassenen. Ooit wel eens aan een kind gevraagd wat ze van Zwarte Piet vinden? Ooit wel eens een kind Zwarte Piet horen zeggen tegen een van nature donker iemand? Het is een traditie. Denk terug, hadden wij in onze kindertijd rascistische gedachten bij Zwarte Piet? Nee toch. Echt een probleem voor sommige volwassenen."
Willen uit Utrecht snapt de ophef ook niet. "Zwarte piet is gewoon de slimme rechterhand van de Sint en verdient juist veel respect en dat krijgen ze ook van de Sint. Sint luistert juist goed naar zijn Pieten en zal ze nooit afsnauwen of dingen laten doen die ze niet willen! Waarom gelijk die negatieve associaties? Degene die dat doen zij zelf rascistisch en duwen ze in een slachtofferrol. Zwarte pieten zijn slim, hebben humor, zijn lenig en sterk en hebben juist veel plezier in hun werk!"
Strouken, van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, vindt dat de discussie rond Zwarte Piet verhardt. Ze wil graag rond de tafel met het Sint Nicolaasgenootschap, de makers van het Sinterklaasjournaal en de tegenstanders van Zwarte Piet. Zo wil ze met een doortimmerd plan komen om een nieuwe Zwarte Piet te ontwikkelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.