Instellingen

Plaatsen damwand Bemuurde Weerd verloopt moeizaam

UTRECHT - Het plaatsen van een nooddamwand langs de verzakte kade van de Bemuurde Weerd Oostzijde in Utrecht verloopt moeizaam. Ondanks dat er dag en nacht wordt doorgewerkt, gaat de klus waarschijnlijk tot donderdag duren.
Dinsdagmiddag stortte de kade in en zakte ook een boom het water in. Door de verzakking is de brug naar het Nijntje-Pleintje instabiel geworden. De omgeving is inmiddels afgezet met bouwhekken en een aantal bomen dat het ook dreigde te begeven is omgezaagd.

INSTABIEL

De nooddamwand moet de verzakte kade weer stabiliseren. Het plaatsen duurt lang, omdat de weg op de werf te instabiel is voor zwaar materieel. De gemeente hoopt dat het droog blijft tot de wand is geslagen, omdat de kade bij regen nog verder weg zal spoelen.
Daarom wordt gewerkt vanaf het water. Dat gebeurt met kranen die op pontons zijn geplaatst. De gemeente streeft ernaar om de stenen van de ingestorte kademuur uit het water te halen, zodat de wand straks in oude staat kan worden hersteld.

METINGEN

Volgens wethouder De Rijk is uit onderzoek gebleken dat de huizen rond de ingestorte kademuur niet zijn verzakt. Wel zijn kastjes op omliggende woningen geplaatst, die meten of er schade ontstaat door het slaan van de damwand.
De omgeving van het ingezakte kadegedeelte in het centrum van de stad blijft voorlopig afgesloten voor alle verkeer. Ook de Weerdbrug is afgesloten. Er zijn omleidingsroutes ingesteld.

Verslaggever Marc van Rossum neemt woensdagochtend poolshoogte bij de verzakte kade (deel 1)
Verslaggever Marc van Rossum neemt woensdagochtend poolshoogte bij de verzakte kade (deel 2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.