Instellingen

Honderden Utrechtse kinderen afhankelijk van voedselbank

© ANP
UTRECHT - Bijna 300 kinderen in de stad Utrecht zijn afhankelijk van de voedselbank omdat ze opgroeien in armoede. In totaal maken 500 huishoudens gebruik van de voorziening. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht.
In sommige gezinnen is de armoede zo groot, dat de spaarpot van de kinderen wordt aangesproken om voedsel te kopen. Een relatief nieuwe groep gebruikers wordt aangeduid als 'de nieuwe armen'. Het gaat dan bijvoorbeeld om zzp'ers en mensen met een koopwoning.

TWEE TYPEN

De voedselbanken kennen twee typen gebruikers, constateren de onderzoekers. Zo zijn er de klanten die zich ervoor schamen om hun hand op te houden. Vooral hoger opgeleiden geven aan graag iets terug te willen doen voor het gratis voedsel dat ze ontvangen.
De tweede groep ziet de voedselpakketten als een recht, onderdeel van het brede aanbod van sociale voorzieningen. Deze gebruikers denken dat de overheid deze voorziening financiert en realiseren zich niet dat een voedselpakket een gunst is, aldus de onderzoekers. Deze groep klaagt soms ook over de inhoud en kwaliteit van het pakket.

KWETSBAAR

De voedselbanken in Utrecht draaien op vrijwilligers en zijn kwetsbaar, schrijven de onderzoekers. Als een coördinator uitvalt, is er niet direct een vervanger gevonden en stagneert de voedselverstrekking. Een aantal voedselbanken in Utrecht ging al ter ziele.
Voor het onderzoek hebben docent-onderzoekers van de opleidingen Social Work ruim 50 klanten van de zeven voedselbanken in Utrecht geïnterviewd. Daarnaast hebben studenten van de opleiding Journalistiek (ook van Hogeschool Utrecht) filmportretten gemaakt van klanten van Utrechtse voedselbanken.

Interview over onderzoek voedselbank

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.