Instellingen

Geen cel voor 'Monster van Leersum'

LEERSUM - Het zelfbenoemde 'Monster van Leersum' moet 2.500 euro schadevergoeding betalen voor het terroriseren van zijn buren. Ook wordt een oude boete van 4.500 euro alsnog geïnd. Dat heeft de rechter in Utrecht bepaald.
De 77-jarige Rudolf R. erkende dat hij zijn buren jarenlang treiterde en zwart had gemaakt, maar hoeft van de rechter nu niet de cel in. Dat zou een te zware straf zijn voor de gepleegde feiten, aldus de rechter. Bovendien wordt er nu bemiddeld tussen de partijen en dat moet een kans krijgen.
R. krijgt wel een voorwaardelijke celstraf van een maand met een proeftijd van drie jaar omdat hij "stelselmatig en op indringende wijze gedurende langere tijd inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van zijn buurman en bij hem gevoelens van angst heeft opgeroepen". Ook wordt de proeftijd van een oude voorwaardelijke celstraf van R. verlengd.

LAGER

De straf is lager dan justitie had geëist. Die wilde hem ruim acht maanden naar de gevangenis sturen en 10.000 euro aan boetes en schadevergoeding innen. De advocaat van R. had ervoor gepleit om de bejaarde niet in de cel te zetten vanwege zijn hoge leeftijd.
R. verklaarde tijdens de behandeling van de zaak overigens dat hij zelf slachtoffer is van zijn buren. De rechter oordeelde dat de buren van R. zich ook niet helemaal correct hadden gedragen in het verleden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.