"Utrechts accent niet sexy"

UTRECHT - Veel mensen ervaren de Utrechtse tongval niet als sexy. Vooral mannen moeten weinig hebben van vrouwen met dit accent. Dat blijkt uit een poll op datingsite Parship.
"In welk dialect wilt u het hof worden gemaakt?", was de vraag van de maand aan vrijgezelle bezoekers van de webpagina. Brabants kwam naar voren als het meest sexy accent. Een kwart van de singles blijkt zich graag te laten toefluisteren door iemand met een zachte G.

VLAAMS

Ook het Vlaams klinkt velen als muziek in oren:17 procent van de Nederlandse singles vindt het accent van onze Zuiderburen uiterst charmant. De liefde is alleen niet wederzijds. Nog geen 5 procent van de Belgische singles vindt een Hollandse uitspraak prettig klinken.

NOG GEEN 6 PROCENT

Dat de zachte G in de smaak valt, blijkt ook uit het feit dat 10 procent van de ondervraagden het Limburgs op plek vier zetten. De andere twee accenten in de top drie zijn Limburgs en Noord-Hollands/Amsterdams. De verschillen met de overige accenten zijn groot. Het Utrechtse en Rotterdamse accent scoren nog geen 6 procent.
Westlands, Gronings en Drents kwamen zelden bij de singles op toen hen gevraagd werd naar het meest aantrekkelijke accent. Alledrie bleven ze om en nabij de 2 procent steken. Het Twents, Haags en Achterhoeks klinken volgens de respondenten niet veel beter. Net iets meer dan 3 procent verkiest deze accenten boven de anderen.
Op de vraag "Is het accent van je date belangrijk?" antwoordt 52 procent 'welnee'. De andere 48% is wél geneigd om de date af te keuren op zijn of haar accent.