Vermist raadslid Smits Alvarez dood gevonden in Spanje

AMERSFOORT - Ramón Smits Alvarez heeft zichzelf in Spanje van het leven beroofd. Het Amersfoortse PvdA-raadslid is in de Spaanse regio Galicië van een brug gesprongen.
Het raadslid was anderhalve week vermist. Maandag deed een Spaanse tante via RTV Utrecht nog een wanhopige oproep aan Smits Alvarez. Ze vroeg hem iets te laten horen en zijn ouders te bellen.
Aan het eind van de middag zou Smits Alvarez zijn moeder en vrouw hebben gebeld. In dat gesprek zou hij hebben gezegd dat hij een eind aan zijn leven zou gaan maken, aldus bronnen bij de Spaanse politie.
Het Amersfoortse raadslid werd gevonden bij de brug Ponte Ulla, in de buurt van de stad Santiago de Compostella. Volgens bronnen bij de Spaanse politie zou Ramón zijn gesprongen op het moment dat de politie arriveerde. Over een motief van zijn dood is officieel nog niets bekend.

POPULAIR

Smits Alvarez was erg populair in Galicië en politiek actief. Hij had veel familie in de spaanse plaats Carballo en aangrenzende dorpjes wonen. Hij bemoeide zich daar actief met de lokale politiek.
Afgelopen jaar bleek hij in de regio van Carballo een van de meest populaire politici te zijn, terwijl hij officieel geen politieke functie had. De mensen in de regio leefden daardoor erg mee sinds de vermissing van het raadslid. Martin de Wit: "Mensen vinden het verschrikkelijk hier wat er aan de hand is."

VERMISSING

Smits Alvarez was in de race om lijsttrekker te worden van de PvdA in Amersfoort. Op donderdag 10 oktober verdween hij, waarna er veel gespeculeerd werd over zijn vermissing. Zo werd er op de dag van zijn verdwijning 4.000 euro van de rekening van de partij afgehaald.
Smits Alvarez liet vlak voor zijn vertrek een berichtje achter voor zijn vrouw, maar daarin stond volgens zijn moeder alleen dat hij rust nodig had.
Ook een van zijn laatste twitterberichten kon worden geïnterpreteerd als een afscheidsbericht. "Wie de lijsttrekker van de PvdA Amersfoort ook gaat worden. Mijn steun krijgt hij of zij onvoorwaardelijk, waar ik ook sta. Adeus!" Het woordje Adeus is Galicisch voor adieu, vaarwel of tot ziens.
Vanaf het begin werd ook gesuggereerd dat hij in Spanje zou zitten. De familie van het Amersfoortse raadslid komt daar vandaan. Hij was er ook politiek betrokken.
Ramón Smits Alvarez laat een vrouw en twee kinderen achter. Hij werd 34 jaar.

RTV Utrecht verslaggever Martin de Wit: "Mensen vinden het verschrikkelijk hier wat er aan de hand is"
RTV Utrecht verslaggever Martin de Wit: "Ramon zocht telefonisch contact en zou gezegd hebben dat hij een einde aan zijn leven zou maken"
Ramón Smits Alvarez gevonden bij de Ponte Ulla in de buurt van Santiago de Compostella

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.