Dode door brand in ouderenflat Zeist

ZEIST - Door een brand in een ouderenflat in Zeist waarbij veel rook vrijkwam, is een man om het leven gekomen en zijn meerdere mensen gewond geraakt. Rond 21.20 uur werd het sein brand meester gegeven. Dat meldt de brandweer.
Veel bewoners hebben rook ingeademd en zijn ter plekke door ambulancepersoneel geholpen. Negen mensen die rook hebben ingeademd zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waarvan acht naar het Calamiteitenhospitaal op de Uithof in Utrecht. Eén van hen is alweer ontslagen. Hoe het met de anderen gaat, is niet bekend.
De brand in seniorenflat de Grote Koppel in de wijk De Clomp brak dinsdagavond rond 19.30 uur uit. De brandweer riep snel extra manschappen op. Ook veel ambulances en vrijwilligers van het Rode Kruis kwamen naar het gebouw.
Direct is een groot deel van de flat ontruimd. De hulpdiensten hadden grote moeite met de evacuatie door de dikke rook. Een aantal bewoners is daarom met een hoogwerker van het balkon afgehaald.

KOPPELING

De geëvacueerde bewoners zijn opgevangen in het naastgelegen gebouw De Koppeling. Een aantal ouderen is door familie opgehaald. Burgemeester Koos Janssen van Zeist en een dominee zijn ter plaatse gegaan om de slachtoffers een hart onder de riem te steken.
De brandweer kan nog niets zeggen over de oorzaak van de brand. Wel is duidelijk dat de schade door rook en bluswater groot is. De brandweer heeft het gebouw geventileerd. Er zijn geen verhoogde concentraties giftige stoffen gemeten.
Rond 23.00 uur konden de meeste mensen weer terug naar huis, maar dat geldt niet voor iedereen. Bewoners van de vijfde en zesde verdieping zullen voorlopig ergens anders moeten logeren. Hun flats zijn door de rook- en waterschade voorlopig onbewoonbaar. Veel evacués zijn naar familie gegaan, maar ook de gemeente heeft slaapplekken geregeld.

OUDERENFLAT

De Grote Koppel is een flat met 151 woningen voor ouderen. Het gebouw telt 6 eenkamerwoningen en 145 tweekamerwoningen, verdeeld over zes verdiepingen en een begane grond.
De flat, die werd gebouwd in 1977, is bestemd voor 55-plussers die in principe zelfstandig kunnen wonen. Wel zijn de woningen gelijkvloers en rolstoelvriendelijk en is er altijd een huismeester aanwezig.

Dode en gewonden door brand in ouderencentrum Zeist
Verslaggever Eva Munnik prat in Zeist met de brandweer en burgemeester Janssen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.