PvdA Amersfoort zwijgt over verdwenen geld en Smits Alvarez

AMERSFOORT - De PvdA in Amersfoort hult zich voorlopig in stilzwijgen over de tienduizenden euro's die uit de kas zijn verdwenen. Ook de Tweede Kamerfractie en het partijbestuur willen er niets over kwijt.
Woensdag meldde RTV Utrecht dat het geld over een langere periode van de partijrekening is gehaald. De rekening werd beheerd door raadslid Ramón Smits Alvarez (34), die maandag zelfmoord pleegde in Spanje. De PvdA bevestigt dat er aangifte is gedaan, maar vindt het verder niet chic om te reageren omdat er nog geen uitvaart is geweest. Dat zal vrijdag gebeuren in Spanje.
De partij wil bovendien de onderzoeken afwachten en dan met de leden praten voordat ze anderen iets vertellen. Er zijn momenteel twee onderzoeken gaande. Eén naar het lekken van vertrouwelijke informatie over het functioneringsverslag van burgemeester Bolsius en één naar het verdwenen PvdA-geld. Het Openbaar Ministerie laat weten dat de onderzoeken niet worden samengevoegd
Er wordt bij de PvdA inmiddels wel gepraat over hoe dit soort financiële misstanden in de toekomst voorkomen kunnen worden. Wanda Dijkstra, in de race om lijsttrekker te worden van de PvdA, is bestuurslid van de stichting die het geld beheert. Ook zij wil niet op de kwestie ingaan. Dijkstra verbrak donderdag de verbinding toen RTV Utrecht haar telefonisch om commentaar vroeg.
Het imago van Smits Alvarez, van een betrokken en hardwerkende politicus, brokkelt ondertussen af. Inmiddels is ook duidelijk dat de PvdA'er, die jarenlang deed alsof hij bij Agis werkte, een rekening van een partijbijeenkomst nooit heeft voldaan. Het raadslid had een zaal voor veertig man geboekt in een restaurant op de Hof in Amersfoort, maar er kwamen uiteindelijk tien mensen. De rekening bleef onbetaald.

Portret Smits Alvarez + verslag van Marc van Rossum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.