Lobbygroep stuurt brandbrief over luchtvervuiling

UTRECHT - Utrecht moet veel meer doen om luchtverontreiniging in de stad tegen te gaan. Zo moeten meer auto's worden geweerd en zou er snel overleg moeten komen met medici. Dat schrijft de Adviesgroep Schone Lucht en Gezondheid in een brandbrief aan de gemeente.
De adviesgroep wil dat inwoners van Utrecht beter beschermd worden tegen de gevolgen van luchtverontreiniging. Uit onderzoek zou blijken dat die gevaren nog veel groter zijn dan tot nu toe werd aangenomen en dat de maatregelen die de stad daartegen wil nemen, onvoldoende zijn.
"Fijnstof en roet veroorzaken hart- en vaatziekten en longkanker. Kinderastma wordt veroorzaakt door fijnstof. Er zijn enorm veel astmapatiënten in de stad", zegt Jan Korff de Gidts van de adviesgroep. Hij wil dat het gemeentebestuur gaat overleggen met wetenschappers van de Universiteit Utrecht voor oplossingen.
De gemeente wil een milieuzone voor auto's in de binnenstad, maar dat levert volgens Korff de Gidts nauwelijks wat op. Om de luchtkwaliteit te verbeteren denkt hij aan 80 km/u op de ring rond Utrecht en aan dosering van het autoverkeer aan de randen van de stad.
Ook wil hij dat het aantal parkeerplekken bij het station minder worden, in plaats van méér. Korff de Gidts wil ook dat de politiek consumenten gaat dwingen om schonere auto's te kopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.