Utrecht overweegt Spaanse edelen bij Sint

UTRECHT - De Stichting Stadsontspanning Utrecht wil in januari om de tafel om te praten over een mogelijke andere rol voor Zwarte Piet. De organisatie die zorg draagt voor de Sint-intocht in de Domstad overweegt meer personages in te zetten, zodat Zwarte Piet een minder belangrijke rol krijgt.
Voorzitter Luc Dietz zegt tegen de NOS dat er aan de komende intocht op 17 november niets wordt aangepast. Alleen de locatie wordt anders. Vanwege de verzakte kademuur is de Weerdsluis dit jaar niet geschikt voor de intocht.

SNELHEID

Dietz wil inhoudelijk zeker nog niet tornen aan de intocht. Hij stoort zich een beetje aan de snelheid waarmee sommigen veranderingen willen doorvoeren. "Als je al iets aanpast moet dat in kleine stapjes gaan."
Hij staat wel open voor een aanpassing. "Omdat je de gevoelens van een minderheid niet kunt negeren", aldus Dietz. "Je zou kunnen denken aan flamencodanseressen en Spaanse edelen." Hij wil ook in gesprek met bewoners uit andere culturen om te horen of hij de intocht nog aantrekkelijker kan maken voor deze inwoners van Utrecht.
Het idee van andere personages dan Zwarte Piet bij de intocht is overigens niet nieuw. Zo wordt in Deventer de komst van de Sint al sinds jaar en dag aangekondigd door een klein leger stadsomroepers: besnorde en bebaarde herauten met trompetten en in middeleeuws kostuum.

BEZWAARSCHRIFTEN

De landelijke discussie is mede ontstaan na klachten in Amsterdam. De gemeente heeft ruim twintig bezwaarschriften gekregen. De klagers zijn niet tegen de intocht maar wel tegen de aanwezigheid van Zwarte Pieten. Dat zou discriminerend zijn.
In Amsterdam wordt volgens de NOS wel op dit moment al gedacht aan veranderingen. Veel andere gemeenten voelen zich niet aangesproken en zullen voorlopig niet tornen aan Zwarte Piet.

Luc Dietz in gesprek met de NOS over de intocht van Sinterklaas in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.