Instellingen

'Code rood' voor provincie Utrecht

DE BILT - Het KNMI in De Bilt heeft maandagochtend 'code rood' afgegeven voor de provincie Utrecht, het westen en het noorden van het land. Dat betekent dat het instituut zeer zware windstoten verwacht van 120 tot 140 kilometer per uur.
De storm kwam rond 10:00 uur aan land en houdt volgens het KNMI naar verwachting gedurende vijf uur aan. Het gevaar voor omgewaaide bomen en vallende takken is groot, omdat veel bomen nog bladeren dragen. De Veiligheidsregio Utrecht heeft extra manschappen klaarstaan vanwege het noodweer.
Ook voor het verkeer heeft de storm gevolgen. Maandagochtend stond er bijna 300 kilometer file, wat veel meer is dan gebruikelijk. "Mensen weten nu al dat het gaat stormen, gaan waarschijnlijk wat eerder de deur uit en tradititegetrouw is de eerste spits na de herfstvakantie ook al een drukkere spits", aldus de verkeersinformatiedienst VID.

VERKEER

De NS heeft de dienstregeling aangepast en luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg enkele tientallen vluchten geannuleerd, liet een woordvoerder van het bedrijf zondag weten.
Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers maandag voor gevaarlijke rijomstandigheden door zeer zware windstoten. Automobilisten moeten rekening houden met onverwachte obstakels op de weg, zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken. Rijkswaterstaat adviseert onder andere om het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden, door bijvoorbeeld meer afstand te houden.

SCHADE

Volgens weeronline.nl is maandag in het Waddengebied windkracht 11 mogelijk. Het weerbureau in Zeist verwacht dat de storm in het hele land voor flinke schade aan bomen en gebouwen gaat zorgen.
Zondag rond het middaguur werd er al windkracht 9 gemeten bij IJmuiden. Daarmee telt de harde wind van zondag ook als een storm, meldde weeronline.nl. Volgens het KNMI was de definitie storm nog niet van toepassing en zijn het vooral de windstoten die opvallen.

ZEER ZWARE STORM

Voor de definitie storm moet er overigens gemiddeld windkracht 9 staan over ten minste 10 minuten. Om als storm in de klimatologische boekjes te komen, moet er een uur lang gemiddeld minimaal windkracht 9 worden gemeten. Windkracht 10 wordt een zware storm genoemd, windkracht 11 een zeer zware storm.
Bij windkracht 12 wordt er gesproken over orkaankracht.

Verslaggever Floris Prenger om 7:10 uur bij de brandweer in Zeist
De VID om 7:20 uur over de situatie op de weg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.