LIVEBLOG: Dode en zeven gewonden door storm in provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - De storm die maandag over het land raasde heeft in de provincie Utrecht geleid tot één dode en zeker zeven gewonden. In dit liveblog vindt u alle informatie.
MAANDAG 28 oktober:
19:24 uur: Storm van maandag was zwaarste sinds 1990.
18:50 uur: Gewonde man Veenendaal is overleden. Het 22-jarige slachtoffer kreeg maandag een tak op zijn hoofd.
18:39 uur: - De treinen rijden dinsdag in principe weer volgens de normale dienstregeling. Het is mogelijk dat op sommige trajecten de herstelwerkzaamheden nog niet klaar zijn. Dat kan gevolgen hebben voor de treindienst, meldt de NS.
17:27 uur: Een chaos op station Utrecht CS is maandagmiddag uitgebleven. De NS heeft extra personeel ingezet. Onder de reizigers heerst een gelaten sfeer; van irritatie is weinig te merken. Volgens een NS-medewerker komt dat omdat de NS de aangepaste dienstregeling al ruim van tevoren was aangekondigd.
16:37 uur: In Austerlitz heeft een boom een kerk doorboord. Het gebouw heeft forse schade opgelopen.
16:25 uur: De avondspits zal normaal verlopen, verwacht Rijkswaterstaat. RwS maakte zich o.a. zorgen over de A2 bij Holendrecht, van Amsterdam naar Utrecht. Daar was de hoofdweg enige tijd dicht, omdat twee bomen uit voorzorg moesten worden gekapt, maar het werk is op tijd klaar.
15:52 uur: Kerklaan Vinkeveen weer open. Gebied rondom kerk was afgezet in verband met rondvliegend puin en instortingsgevaar.
15:39 uur: Nog nooit zo druk geweest, zegt woordvoerder Veiligheidsregio Utrecht. Ruim 550 meldingen.
15:37 uur: In de provincie zijn voor zover bekend acht mensen gewond geraakt door de storm. Vier in Utrecht, één in Veenendaal, één in Maarssenbroek en één in Lage Vuursche en één in Soest.
15:25 uur: Op de Hoge Vuurseweg in Lage Vuursche is een vrouw uit België gewond geraakt. Een zware tak viel op de auto waar ze in zat.
15:18 uur: Tot na de avondspits geen treinen op veel plaatsen, zo is de verwachting. O.a. tussen Amsterdam en Amersfoort.
14:53 uur: Korte Brinkweg in Soest afgesloten voor brandweer. Er worden bomen gezaagd.
14:46 uur: Storm voorbij. Code rood ingetrokken.
14:35 uur: Op de Kapelweg in Utrecht is een boom op twee auto's gevallen. Geen gewonden.
14:10 uur: Hoogtepunt lijkt voorbij in de provincie Utrecht. De stormkracht neemt wat af. Nog wel code rood.
14:05 uur: De gemeente Utrecht roept inwoners via Twitter op om afgewaaide takken op de weg in de berm te leggen. De gemeente komt het dan ophalen. Mensen kunnen de gemeente alerteren door de locatie te twitteren met daarbij #stormschade030.
13:52 uur: Ook stormschade op De Uithof. Tak op Educatorium, boom op auto Europcar.
13:28 uur: Op Utrecht Centraal roept de NS reizigers op om alleen met de trein te rijden als dat echt noodzakelijk is en anders niet in te stappen.
13:26 uur: Op het onderkomen in aanbouw van de ijsbaan in Baarn is een boom gevallen. Het is daardoor onzeker of het lukt de accomodatie voor eind november op te leveren. Twee weken geleden werd uit de nieuwbouwlocatie aan de Geerenweg voor 10.000 tot 15.000 euro aan materiaal geroofd.
13:10 uur: Dierenpark Amersfoort meldt dat het de deuren alsnog opent.
13:05 uur: Omgewaaide boom blokkeert fietspad Venuslaan.
13:01 uur: De brandweer in de provincie Utrecht heeft de procedure 'grote drukte' in werking gesteld. Dat betekent dat meldingen worden afgehandeld door diverse posten buiten de alarmcentrale om.
12:34 uur: De A2 is dicht in zuidelijke richting tussen Nieuwegein en Vianen. Daar is volgens de VID een laadklep van een vrachtwagen op
de weg terechtgekomen. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet bekend.
12:33 uur: De perrons 18 en 19 op Utrecht Centraal zijn afgesloten vanwege rondvliegend bouwmateriaal.
12:28 uur: Een deel van het dak van een tankstation aan de Eykmanlaan is weggewaaid. De weg is afgesloten voor verkeer.
12:15 uur: Dierenpark Amersfoort blijft dicht tot 13:00 uur en bekijkt de situatie dan nog een keer.
12:11 uur: In Bunnik is een boom op de nok van een woning aan de Tolhuislaan gevallen. Er vielen geen gewonden.
12:05 uur: De brandweer in Amersfoort roept vrijwilligers op naar de kazerne te komen vanwege de grote drukte.
12:00 uur: Op de Duivenwal in Veenendaal is een man zwaargewond geraakt door een afgebroken tak. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
11:53 uur: Bij het Gerrit Rietveld College in Utrecht zijn vier gewonden gevallen, toen een raam van een klaslokaal inwaaide. Een onbekend aantal van hen is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
11:51 uur: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft maandag inspecteurs op pad gestuurd om de dijken in het Plassengebied te controleren op stormschade. Dat gebeurt onder andere bij Loosdrecht, Vinkeveen, Loenen, Nieuwkoop en Aalsmeer. De dijkinspecteurs van Waternet kijken of de dijken niet afbrokkelen
door opstuwend water en of er geen bomen op omvallen staan.
11:39 uur: Connexxion meldt dat het busverkeer door Soest gestremd is door een afsluiting.
11:35 uur: Op de Biltseweg in Soest is een gewonde gevallen door vallende takken.
11:32 uur: Het gebied rondom de Heilig Hart van Jezuskerk in Vinkeveen is afgezet vanwege rondvliegend puin en instortingsgevaar. Het torentje van de kerk staat in de steigers en zwaait volgens de pastorie gevaarlijk heen en weer. "We houden hier de adem in." Uit voorzorg is de bouwplaats ontruimd en is het personeel van de steigers afgehaald.
11:23 uur: De brandweer heeft in de provincie Utrecht inmiddels meer dan 60 meldingen binnengekregen.
11:22 uur: Er is blijkbaar zoveel belangstelling voor het weer, dat de site van het KNMI de drukte niet meer aankan.
11:20 uur: De eerste zware storm sinds 2007 is een feit, meldt weeronline.nl Tussen 9.30 uur en 11.00 uur was er continu sprake van windkracht 10 in IJmuiden. Op 18 januari 2007 gebeurde dit voor de laatste keer. Voor een officieel zware storm moet er minimaal een uur lang windkracht 10 worden gemeten. Een zeer zware storm gaat de boeken in bij een uurgemiddelde van windkracht 11.
11:15 uur: Vanwege stormschade is al het treinverkeer van en naar Amsterdam stilgelegd.
11:13 uur: Dierenpark Amersfoort meldt dat de dierentuin vanwege de storm dichtblijft tot 12:00 uur. Dan wordt de situatie opnieuw bekeken.
11:01 uur: Volgens weeronline.nl wordt in Utrecht plaatselijk windkracht 8 gemeten, met windstoten van 93 kilometer per uur.
10:56 uur: Op de Safariweg in Maarssen is een boom op een auto gewaaid. Daardoor viel één gewonde.
10:52 uur: De brandweer in de provincie Utrecht heeft het inmiddels gierend druk. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht spreekt van tientallen meldingen.
10:47 uur: Op de A2 is in de richting Utrecht ter hoogte van Hotel Breukelen een vrachtwagen op zijn kant gewaaid. De vrachtwagen was leeg, waardoor de wind er makkelijk grip op kreeg. Er zijn drie rijstroken dicht.
10:29 uur: Natuurmonumenten sluit de uitkijktoren in de Kaapse Bossen bij Doorn vanwege het onstuimige weer.
10:28 uur: Staatsbosbeheer adviseert wandelaars om liever geen ommetje te gaan maken in loofbossen. Veel loofbomen staan nog volop in het blad op een natte ondergrond. Daardoor zouden ze kunnen omwaaien. Ook breken makkelijker grote takken af. In naaldbossen is er minder gevaar, aldus de natuurorganisatie.
10:10 uur: Een rijbaan van de N201 richting de A2 is ter hoogte van Loenersloot afgesloten, nadat er een boom op de geluidswal was gevallen. De verwachting dat de weg rond 10:45 uur weer begaanbaar is.
10:05 uur: De gemeente Utrecht besluit de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen te sluiten voor alle bezoekers vanwege de harde windstoten die verwacht worden. Hoewel de bomen nabij gebouwen en langs de paden en Kromme Rijn regelmatig op veiligheid worden geïnspecteerd, is er volgens de gemeente bij extreme weersomstandigheden een groter risico op vallend hout.
09:45 uur: Sinds maandagochtend heeft de brandweer in de provincie Utrecht tien meldingen gehad van stormschade. De telefoontjes gaan vooral over bomen die om dreigen te waaien of bomen die takken dreigen te verliezen, meldt de Verkeersregio Utrecht (VRU). De brandweer grijpt preventief in.
09:30 uur: Bij station Utrecht Centraal waaien fietsen die niet in rekken geplaatst staan om. Ook waaien bouwhekken om.
09:30 uur: Op de Kampstraat in Baarn dreigde een boom op een auto te vallen. De brandweer kon dit op het nippertje voorkomen en heeft de boom weggehaald.

Jelle Mulder van de Veiligheidsregio Utrecht over de stormoverlast in de regio
Beelden van de storm uit de regio
Reportage over storm in de regio
Reportage over problemen op het spoor door storm

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.