Instellingen

Drie wethouders tegen komst windmolens

Fotobewerking windmolens op Lage Weide
Fotobewerking windmolens op Lage Weide © Energie-U
UTRECHT - Het college van B en W in Utrecht is intern verdeeld over de komst van windmolens op industrieterrein Lage Weide. De wethouders Hans Spigt (PvdA), Victor Everhardt (D66) en Jeroen Kreijkamp (D66) staan niet achter het collegevoorstel om de molens toe te staan.
De coöperatieve vereniging Energie-U heeft het verzoek voor de zes windmolens ingediend en het gemeentebestuur wil ondanks de verdeeldheid de plannen toch groen licht geven. De drie wethouders zeggen in principe vóór windenergie te zijn, maar ze vinden dat er in de gemeente onvoldoende draagvlak voor de zes turbines is.
De andere collegeleden, wethouder Gilbert Isabella (PvdA), wethouder Mirjam de Rijk (GroenLinks), wethouder Frits Lintmeijer (GroenLinks) en burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) zien de windmolens wel graag komen.
De voorstanders hebben wel strenge eisen gesteld om omwonenden tegemoet te komen. Zo mogen de molens nooit boven het omgevingsgeluid uitkomen en moeten de wieken bij slagschaduw direct worden stilgezet.

DISCUSSIE

De molens zijn al ruim een jaar een onderwerp van felle discussie. Voor- en tegenstanders kwamen massaal af op de inspraakavonden. Op het voorstel van B en W kwamen 1110 inspraakreacties. De gemeente Stichtse Vecht liet Utrecht per brief weten tegenstander te zijn omdat de molens dichtbij Maarssenbroek worden geplaatst.
Het definitieve besluit moet komen van de gemeenteraad. Die zal de komende maanden over de windmolens beslissen. GroenLinks is uitgesproken voorstander, VVD is tegen en D66 is kritisch over het voorstel. Volgens D66 ligt de sleutel bij de PvdA.
Als het plan wordt goedgekeurd, kan Energie-U eind 2015 beginnen met de bouw van de zes windmolens.

Drie wethouders tegen komst windmolens

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.