Kloosterorde: Eijk strafte Maarssense pater veel te zwaar

ABCOUDE - Kardinaal Eijk heeft de Maarssense pater Harry Huisintveld onevenredig zwaar gestraft. Dat stelt de dominicaanse kloosterorde waarbij de pater is aangesloten in een open brief aan zijn parochie.
Eijk schorste Huisintveld onlangs voor een jaar, omdat hij bij de eucharistieviering op Witte Donderdag een gebed en een aantal andere rituele onderdelen had overgeslagen. Dat gebeurde tijdens een dienst in de Cosmas en Damianus Parochie in Abcoude.
Volgens Eijk was het daarmee een ongeldige mis. Maar in de brief aan de parochianen in Abcoude schrijven de dominicanen dat dit te kort door de bocht is. Huisintveld bereidde de dienst voor in samenwerking met een aantal parochianen. Doel was om de kerkgangers het paasmysterie beter te leren begrijpen.

HERDERSCHAP

Het besluit van Eijk leidde tot veel kritiek onder gelovigen in de Vechtstreek. De verwarring en onrust die ontstonden, schrijft de kloosterorde, zijn een gevolg van "de stijl van herderschap" van de kardinaal.
Tussen de regels door is te lezen dat Eijk een voorbeeld zou moeten nemen aan paus Franciscus. Hij zou zich net als Franciscus sterk moeten maken voor een dialoog tussen de mensen, de bisschoppen en de paus en een kerk die nieuwe wegen probeert te bewandelen moeten verwelkomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.