Overvaller wilde voor verloving 'nog één keer iets leuks doen'

AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar cel voor overvallen op tankstations in Amersfoort en Soesterberg afgelopen zomer.
Woensdagmiddag stonden de twee Amersfoorters van 23 en 24 jaar terecht. Volgens het Openbaar Ministerie overvielen zij eind juli met een bijl het BP-tankstation in Soesterberg. Een paar dagen later dreigden ze bij een Esso-pomp in Amersfoort met een mes. Beide keren maakten de mannen geld en sigaretten buit.
Na de laatste overval wist de politie de verdachten vrij snel te traceren. Een getuige had namelijk hun vluchtauto gezien.
Volgens het OM is er voldoende bewijs. Er zijn beelden, waarop de manne zijn herkend, getuigen hebben de mannen gezien, er zijn vingerafdrukken op de gestolen waar aangetroffen en een spoor op de kassalade leverde een dna-match op.
Ook het onderzoek naar de telefoons en de kleding die de mannen hadden weggegooid na de overval, wijst in hun richting. Gezien het strafblad van beide verdachten, de recidive en het feit dat een wapen is gebruikt, eiste de officier van justitie tegen beide verdachten een celstraf van vijf jaar.
Dat één van de overvallers had verklaard 'nog één keer voor zijn verloving iets leuks met zijn vrienden te willen doen' vond de officier van justitie schokkend.
De slachtofferverklaring die de rechter voorlas, maakte duidelijk hoe ingrijpend de gebeurtenis voor de slachtoffers was. "Alles is me teveel, ik voel me niet veilig, kan niet meer goed slapen en functioneren. Ik wil mijn leven terug", luidde een van de verklaringen.
De onderzoeken naar de persoonlijke omstandigheden van de nog jonge verdachten van 23 en 24 jaar, laten een zorgelijk beeld zien, stelt justitie. Beide mannen zijn in een goed gezin grootgebracht maar hebben desondanks een flink strafblad.
Van een van de verdachten is vastgesteld dat hij niet inziet wat hij anderen aanricht, egocentrisch is en weinig probleembesef heeft. Voor deze verdachte is de behandeling van de zaak aangehouden voor nader psychologisch onderzoek. Deze zaak wordt verder behandeld op 23 februari. In de andere zaak doet de rechtbank over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.