Instellingen

Simonis irriteert aartsbisdom met uitspraken over geschorste pater

Eijk en Simonis
Eijk en Simonis © RTV Utrecht
STICHTSE VECHT - Het aartsbisdom Utrecht is ontstemd over uitspraken van kardinaal Ad Simonis.
Hij plaatst in het parochieblad vraagtekens bij de door RTV Utrecht onthulde schorsing van de Maarssense pater Harry Huisintveld. Die werd gestraft door aartsbisschop Wim Eijk omdat hij op Witte Donderdag een gebed, drie schriftlezingen en een paar andere onderdelen achterwege liet.
Simonis zegt dat het overslaan van een aantal liturgische onderdelen 'een keer kan gebeuren'. Een berisping was volgens hem genoeg geweest.

NIET CHIQUE

Eijk wil niet op de uitspraken reageren, maar secretaris-generaal Hans Zuijdwijk van het aartsbisdom wel. Hij zegt in Trouw dat hij het 'opmerkelijk' vindt dat 'Simonis als voorganger van de aartsbisschop meent zich hierin te moeten mengen'. Simonis heeft geen contact gezocht, vertelt hij aan de krant. Dat hij toch kritiek ventileert is 'niet chique'.
Zuijdwijk: "Simonis zegt dat het overslaan van een aantal liturgische onderdelen een keer kan gebeuren. Dat je zo gemakkelijk kunt denken over zo'n ernstig vergrijp - dat zegt heel veel over hem."

KLOOSTERORDE

De kloosterorde waar Huisintveld toe behoort, die van de dominicanen, noemde de straf dinsdag in een open brief 'onevenredig zwaar'. De dominicanen weten naar eigen zeggen wel waar de 'onrust en verwarring binnen de parochiegemeenschap' vandaan komen. Het zou een gevolg zijn van Eijks 'stijl van herderschap'.

HYPOCRIET

De kritiek valt bij het aartsbisdom Utrecht niet in goede aarde. De dominicanen hadden Huisintveld ook zelf kunnen terugtrekken, meent secretaris-generaal Zuijdwijk. "Als ze dat hadden gedaan, was er niets aan de hand geweest. Nu schreeuwt iedereen moord en brand, mede doordat zij de publiciteit zoeken", zegt hij in Trouw. Dat de dominicanen nu 'aanzetten tot protest' is volgens Zuijdwijk 'lichtelijk hypocriet'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.