Komst bibliotheek Smakkelaarsveld stap dichterbij

UTRECHT - Utrecht heeft een ontwikkelaar gevonden die de nieuwe bibliotheek in het Stationsgebied wil bouwen. Dat heeft wethouder Everhardt donderdag gezegd. Wat hem betreft kan binnenkort de schep de grond in.
Het college van B en W wil een groot gebouw op het Smakkelaarsveld neerzetten, waarin behalve een bibliotheek ook starterswoningen, film- en theaterzalen en een fietsenstalling moeten komen.
Dwars door het gebouw moet een tram- en busbaan komen te liggen en ernaast een kanaal en een park. Er was in het verleden ook sprake van een haventje op het Smakkelaarsveld, maar daar is geen geld voor, zegt Everhardt.

RISICO

Het gebouw, dat voorlopig Plusplus heet, wordt deels op eigen risico door Vorm Holding gebouwd, zegt het gemeentebestuur. Het Utrechtse bedrijf Jebber is in de race om de geplande starterswoningen in het gebouw te verhuren.
"Het mooie van dit voorstel is dat een groot deel van het financiële risico bij de markt komt te liggen", zegt wethouder Everhardt. "De ontwikkelaar neemt de afzet van de woningen op de bovenste verdiepingen van het nieuwe gebouw voor haar rekening."

GEMEENTERAAD

Toch moet de stad nog wel tientallen miljoenen euro's betalen voor de bibliotheek en de filmzalen. De gemeenteraad heeft het laatste woord en niet alle fracties zien het nieuwe gebouw zitten. Het is te duur en onverantwoordelijk in tijden van crisis, zegt onder meer oppositiepartij VVD.
De volksvertegenwoordiging zal nog in december een besluit nemen over het gebouw. Als de bouw doorgaat, zal de nieuwe bieb in 2019 de deuren openen.

Wethouder Everhardt over het